70 éves VÁRKONYI ANDRÁS

Július 26-án 70 éves VÁRKONYI ANDRÁS színész

Amikor évekkel ezelőtt a Barátok közt című tévésorozat Kertész Vilmosa bekerült a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőbe, bizony a nézők nagy többsége nem jósolt neki sok sikert. Kertész Vili ugyanis, mi tagadás, nem az eszével hódít.

Nem úgy a Vilit megformáló színész, Várkonyi András, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán is tanult. De a tudomány sajnos veszített egy bölcs elmét, a színházművészet viszont kapott egy remek karakterszínészt. Mert Vili – azazhogy András – a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is járt egy keveset, majd a békéscsabai színházban kezdte a pályát, azután Kaposvárott játszott, 1974-85 között pedig a Vidám Színpad tagja volt. Emellett filmezett is, játszott több nyugati filmben is, és gyakran szinkronizált. De a nagy változást az életében a Barátok közt jelentette, a rokonszenves, kedvesen bohém, aranyszívű Vili bácsit az egész ország a szívébe zárta. Ezt kihasználva akkori “feleségével”, Magdival – vagyis Fodor Zsókával – szórakoztató műsort is összehoztak, amellyel aztán járják az országot.

S bár – mint említettük – szerepe szerint nem a munka hőse, ő maga igen sokoldalú, igazi alkotó ember, Szupermancs címmel például írt egy mesekönyvet, illetve színművet. De nem mindenben különbözik ám az általa megformált figurától, amint Vili, ő is szívesen megiszik például egy jó korsó sört. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.