115 éve született KERESZTURY DEZSŐ

Szeptember 6-án 115 éve született Zalaegerszegen KERESZTURY DEZSŐ költő, író, kritikus, irodalomtörténész és műfordító

Az  Eötvös-kollégium  tagjaként  magyar-német szakos tanári, majd bölcsészdoktori oklevelet szerzett. 1929- től 1936-ig a berlini egyetem magyar lektora, 1936 és 1945 között az Eötvös-kollégium tanára, majd három éven át igazgatója, később a Pester Lloyd kulturális rovatának szerkesztője volt. 1945-ben részt vett az Írószövetség megalapításában. 1945 és 1947 között vallás- és közoktatásügyi  miniszterként dolgozott.

A magyar kultúra mindenese volt, hiszen szerteágazó munkásságának fő állomásait, érdeklődési körének tárgyait még felsorolni is lehetetlenség. Amint egy kritikusa írta: “Aligha van a magyar művelődésnek akár csak középszintjén is olyan ember, aki ne tudná személyéhez a különböző tevékenységek egész sorát kapcsolni”.

Tevékeny élete egyben a magyar történelem képeskönyve is, Boldizsár Iván egyszer azt írta róla: “Ha a késő korok történetíró és irodalmárai olyan személyiséget keresnek, aki átélte és alakította a XX. század magyar közéletét, és európai helyét keresve, azt meg is erősítette, akkor azt az ő életében és verseiben fogják megtalálni”. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken szereplő könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.