Mai évfordulóink – 2019. szeptember 7.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 7., szombat

a Nap kél 6.10, nyugszik 19.13 – a Hold kél 15.31, nyugszik – órakor

mottó: “Nem mindenki muzsikus, akinek hangszere van.” Marcus Terentius Varro

– Regina napja. A királynő jelentésű, s teljesen megegyező formájú latin név átvétele, de korábbi hazai népszerűségét annak is köszönhette, hogy hasonló hangzású német nevek is elterjedtek voltak. Ma Márkus és Menyhért nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma emlékezünk Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúságára. A horvát Márk nagytudású pap volt, az esztergomi kanonok uradalmi igazgatója, a lengyel származású Menyhért pedig a prágai Szent Vencel kollégium igazgatója. Pongrácz István Erdélyben született, lelkipásztorként és tanárként működött, 1619-ben éppen Kassán, ahová Márk és Menyhért is menekült Rákóczi György hadai elől. A hajdú sereg harc nélkül kapta meg a várost azzal a kikötéssel, hogy a katolikusoknak nem esik bántódása. Ennek ellenére a három papot megkínozták és kivégezték. Márkot, Istvánt és Menyhértet II. János Pál pápa avatta szentté 1995-ös szlovákiai látogatásakor.

Ma: – Ma van Brazília és Mozambik nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 110 éve született ELIA KAZAN Oscar-díjas amerikai filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éve hunyt el JOSÉ CLEMENTE OROZCO mexikói festő, a modern mexikói festészet egyik megteremtője. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves BORA MILUTINOVICS szerb labdarúgó, edző. A világ egyik legmegbecsültebb labdarúgó-edzője, pedig a tréner igazi világsikert egyik csapatával sem aratott, igaz viszont, hogy minden válogatottal szenzációs eredményeket ér el. Egyebek mellett volt már a mexikói és a costa rica-i válogatott szövetségi kapitánya, majd az 1994-es világbajnokságon az amerikai gárdát vezette nem várt sikerre. Az 1998-as vébén a nigériai válogatott volt szövetségi kapitánya volt, és ez a vébé volt negyedik csapatával a negyedik világbajnoksága, amely páratlan. S még ezt is megfejelte, a 2002-es vébén a kínai válogatottal járt, s ezzel abszolút csúcstartó. Később még három országban volt kapitány, Hondurasban és Jamaikában, utóbb pedig Irakban. Igaz, ennek is már egy évtizede, 2009-ben visszavonult. Mexikóvárosban és Katarban él.

– 50 éves BACSA ILDIKÓ színésznő, az Egy rém rendes család Budapesten című tévésorozatban Vastagh Edit alakítója.

– 65 éves CORBIN BERNSEN amerikai színész, a Tűréshatár, A clevelandi indiánok és A nagy csapat című film szereplője, a L.A. Law című filmsorozat közreműködője.

– 85 éves BITÓ LÁSZLÓ orvos, író, a Columbia Egyetem volt kutatója, egyebek mellett az Izsák tanítása, Az ötödik lovas, A Newton kutyája és Polcz Alaine-nel Az utolsó mérföld című könyv szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 50 éves ANGIE EVERHART amerikai színésznő, az Isten hozta Hollywoodban, a Vörös kommandó, A szexi szemtanú és a Vodkabomba című film szereplője.

– 70 éves GLORIA GAYNOR amerikai énekesnő, az I Never Can Say Goodbye és az I Will Survive című dal előadója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 40 éves PAVOL és PETER HOCHSCHORNER szlovák kenuzó ikerpár, a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpián a kenu kettes szlalom aranyérmesei, sportáguk legnagyobb alakjai. Ma ünnepel még:

– JOCHEN HORST (1961) német színész, A Guldenburgok öröksége című filmsorozatban Sacha alakítója.

– LENGYEL TAMÁS (1977) színész, a Jóban, Rosszban című tévésorozatban Zólyom IvánA mi kis falubk című sorozatban pedig Gyuri alakítója.

– SZÁSZ EMESE (1982) olimpiai bajnok vívónő, a riói olimpián a női párbajtőr aranyérmese.

– EWAN RACHEL WOOD (1987) amerikai színésznő, az Átkozott boszorkák, Az eltűntek, a Tizenhárom, a San Fernando völgye és a Kés, villa, olló című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.