Mai évfordulóink – 2019. szeptember 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 17., kedd

a Nap kél 6.23, nyugszik 18.53 – a Hold kél 20.36, nyugszik 9.20 órakor

mottó: “A valóságok csak önmagukkal mérhetők, vagyis mérhetetlenek.” Dénes Zsófia

– Zsófia napja. Görög eredetű név, jelentése: bölcsesség, ami igen szép és fennkölt, amiért is nagyon népszerű volt. Szívesen viselték a főrangú hölgyek, és például a Hagia Sophia mecset is őrzi. Ma Ferenc és Ildikó nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– Ma Bingeni Szent Hildegárd és Bellarmin Szent Róbert emléknapját ünnepeljük. Hildegárd a XII. század egyik legfényesebb elméje volt, őt tekintik az első német női tudósnak. De a művészetekhez is értett, költeményei a középkori irodalom becses kincsei, érdemeit Clairvaux-i Szent Bernátéval emlegetik egy sorban. Bellarmin Róbert 1542-1621 között élt tudós férfiú volt, híres hitszónok, a leuveni egyetem első jezsuita professzora, a Vatikáni Könyvtár vezetője, Capua érseke, akinek Kontroverziák című műve óriási hatással volt kortársaira. Jelentős szerepet játszott a Galilei elleni perben. Ő a hitoktatók védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született FREDERICK ASHTON brit táncművész és koreográfus, a brit Royal Ballet egyik megalapítója. Ecuadorban született, tanulmányait Peruban, majd 1926 és 1933 között Európában, Marie Rambert balettiskolájában folytatta. Mint a brit anyakirálynő közeli barátja, már 1926-ban lehetőséget kapott első koreográfiájának színrevitelére – és rögvest sikert aratott. Pályája csúcsán a XX. század egyik legnagyobb koreográfusaként tartották számon, Margot Fonteyn-nel és Ninette de Valois-val együtt a Royal Ballet egyik megalapítója volt. Munkásságáért 1962-ben lovagi címet kapott. Világszerte ismert koreográfiája a Hamupipőke, a Romeó és Júlia, valamint A rosszul őrzött lány.

– 75 éve született BICSKEI BERTALAN labdarúgó, edző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 25 éve hunyt el VITAS GERULAITIS amerikai teniszező. Litván származású család sarja volt, s a hetvenes években került be a tenisz élvonalába. 1975-ben Sandy Mayerrel az oldalán vegyespárosban megnyerte a wimbledoni bajnokságot, két évre rá pedig egyéniben diadalmaskodott az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Egyébként pályafutása során 27 tornagyőzelmet aratott, játszott hazája Davis Kupa-csapatában, és a nyolcvanas években negyedik volt a világranglistán. Visszavonulása után tévékommentátorként dolgozott, de sajnos rászokott a kábítószerekre, önpusztító szenvedélyét ő maga is beismerte. Végül mégsem a drogok okozták halálát, hanem egy lakásában meghibásodott légkondicionáló berendezés, aminek következtében szénmonoxid került a légtérbe, s a mérgezés okozta korai halálát. Mindössze negyvenéves volt, halála előtt nem sokkal még teniszezett egy veterán-tornán.

– 175 éve született Pesten PUSKÁS TIVADAR elektrotechnikus, a telefonhírmondó feltalálója. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 205 éve született Eperjesen PULSZKY FERENC régész, művészettörténész, politikus, akadémikus. Részt vett az 1848-as forradalmi eseményekben, szerepet vállalt Kossuth minisztériumában. Később Angliában a forradalmi kormány diplomáciai képviselője, majd az emigráció egyik fő szervezője volt, de éles vitába keveredett Kossuth Lajossal, így Deák Ferenc híve lett, és hazatért. Ezután főleg régészettel foglalkozott, negyedszázadon át ő volt a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves REINHOLD MESSNER osztrák hegymászó, a világ legismertebb alpinistája, aki megmászta a Föld valamennyi 8000 méternél magasabb hegycsúcsát, és ő jutott fel a világon először oxigénpalack nélkül a Mount Everestre. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 75 éves VIKTORIA BRAMS német színésznő, a hazai képernyőkre is eljutott Kórház a pálmák alatt című filmsorozatban Regina Lehr doktornő alakítója.

– 45 éves STACY KAMANO amerikai színésznő, a Baywatch című filmsorozatban Kekoa Tanaka alakítója.

– 65 éves KELEMEN MÁRTA tornásznő, az 1972-es müncheni olimpián bronzérmet szerzett magyar csapat tagja.

– 90 éves STIRLING MOSS angol autóversenyző, a Forma-1 hőskorának élő legendája, “a világ leghíresebb világbajnoki címet sosem nyert pilótája”.

– 50 éves MATTHEW SETTLE amerikai színész, a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron, A bűn királya, a Natalie Wood rejtélyes élete, a Veszélyes körök és A bizalom háza című film szereplője. Ma ünnepel még:

– CSEH ANNAMÁRIA (1977) fotómodell, A fény ösvényei című film szereplője, Kovács Lajos színész volt felesége.

– DAMON HILL (1960) angol autóversenyző, a legendás autóversenyző, Graham Hill fia, aki 1996-os Forma 1-es összetett világbajnoki elsőségével sporttörténelmet írt; ő az első – s máig egyetlen – versenyző a Forma 1 történetében, aki meg tudta ismételni apja világbajnoki győzelmét.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.