Elhunyt SÁRA SÁNDOR

Elhunyt SÁRA SÁNDOR operatőr, filmrendező, a Duna Televízió volt elnöke

Turán született 1933-ban, ott és Ikladon nőtt fel, a Galga túlpartján, Domonyban pedig egy vele egykorú fiú cseperedett, Huszárik Zoltán. A gyerekkori barátok aztán együtt jártak az aszódi gimnáziumba, és évek múlva művészi pályájuk is összeért – de erről majd később.

Előbb arról, hogy falusi kisgyerekként is mozi világa vonzotta, még gimnazista volt, amikor éppen begyújtott a sparheltbe, amikor az égő újságpapíron meglátta a Színiakadémia felhívását. Be is adta a jelentkezését, ám sajna régi újságpapír volt a gyújtós, a tanfolyam már elindult. Végül úgy lett operatőr, hogy egyik barátja eldöntötte, filmrendező lesz, és megkérte, ő meg legyen operatőr, és akkor majd dolgozhatnak együtt. Első filmje a Hintónjáró szerelem volt, no nem operatőrnek szerződtették, az volt a feladata, hogy összeszedje a biciklit a kerékpározni nem tudó Bihari József színész után, miután az a felvétel végén mindig leesett róla. Első valódi filmje a Sodrásban volt, majd következtek híres rendezései: a Feldobott kő és  a 80 huszár. Operatőrként több remekművet is jegyez, legszebb munkája a csodálatos képi világú Szindbád, Huszárik Zoltán filmje.

Akivel jó barátok voltak, talán ezért is mondott neki nemet először a felkérésre. Végül szerencsére mégis elvállalta, s közös alkotásuk a magyar filmtörténet egyik legszebb műve. És a forgatás azért is emlékezetes számára, mert az alatt ismerte meg második feleségét, Szegedi Erikát. Közös gyerekük Juli. Balázs nevű fiának első felesége, Moór Marianna az édesanyja. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in elhunyt, halálhír. Bookmark the permalink.