Mai évfordulóink – 2019. szeptember 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. szeptember 22., vasárnap

a Nap kél 6.30, nyugszik 18.43 – a Hold kél 23.31, nyugszik 14.45 órakor

mottó: “Oly hatalom, mely anarchián alapul, sokáig nem tarthat.” Jókai Mór

– Móric napja. A név a latin Mauritiusból származik, amellyel az ókorban a mórokat, vagyis a szerecseneket jelölték. Ebből lett különben a Mór is, akik szintén ma ünneplik névnapjukat. Ma Marót és Ottó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Villanovai Szent Tamás és Szent Mór emléknapja. Tamás spanyol Ágoston-rendi szerzetes volt, majd Valencia érseke. Legendás volt jótékonysága, rongyos csuháját is maga foltozgatta, alárendelt papjai egyszer szánalomból pénzt gyűjtöttek neki, hogy életét kicsit megkönnyítsék, de a pénzt azonnal továbbküldte egy kórháznak. 1555-ben hunyt el. Mór, azaz Mauritius a III. században római légionáriusként szolgált, ám amikor a keresztények ellen vezényelték, megtagadta a parancsot, hiszen ő maga is az volt. Ezért Maximianus császár társaival együtt kivégeztette.

Ma: – Ma van Bulgária és Mali nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született SIEGFRIED LOWITZ német színész. Neve talán nem mond sokat, de alakját bizonyára ismeri szinte minden európai tévénéző, ő volt ugyanis a szerte a földrészen vetített Az öreg című bűnügyi filmsorozat címszereplője.

– 90 éve született Újpesten VÁRADI HÉDI színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 30 éve hunyt el IRVING BERLIN amerikai zeneszerző. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves SZEKERES PÁL vívó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves TAI BABILONIA amerikai műkorcsolyázónő, Randy Gardner páros partnere, világbajnok.

– 65 éves SHARI BELAFONTE amerikai színésznő, a Tűz, jég és dinamit, az Éjszakai óra, a Gyorsasági szakasz és a Lázadás a Marson című film szereplője, Harry Belafonte lánya.

– 55 éves GÉCSEK TIBOR kalapácsvető, Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes.  (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– ERDOGAN ATALAY (1966) török származású német színész, a nálunk is népszerű Cobra 11 című filmsorozat főszereplője: Semir Gerkhan alakítója.

– ANDREA BOCELLI (1958) olasz operaénekes, napjaink egyik legnépszerűbb – világtalan – tenorja, a világhírű Con te partiro című dal és a Romanza című album előadója.

– ANNA KARINA (1940) francia színésznő, a Cleo 5-től 7-ig, A nő az nő, Az apáca, a Bolond Pierrot, a Közöny, az Éli az életét, az Utolsó nyár Tangerben és A mélység titka című film szereplője.

– CATHERINE OXENBERG (1961) amerikai színésznő, A fehér féreg búvóhelye, Az Omega kód és a Jeges halál című film szereplője, az Acapulco akciócsoport című filmsorozat főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.