280 éve született GRIGORIJ PATYOMKIN

Szeptember 24-én 280 éve született GRIGORIJ PATYOMKIN orosz hadvezér

Pályafutását katonatisztként kezdte, részt vett a Nagy Katalin cárnőt trónra segítő palotaforradalomban, s oly vakmerően harcolt a csatatereken, hogy felkeltette a királynő figyelmét és a nagyhatalmú kegyenc, Alekszej Orlov féltékenységét. Orlov egy biliárdparti során belekötött Patyomkinba, majd nemes egyszerűséggel a dákóval kiszúrta a fiatal tiszt szemét, így remélvén tönkretenni katonai karrierjét. De az igen jó képességű Patyomkin fél szemmel is többet ért, mint Orlov kettővel, s erre Katalin is hamar rájött.

A férfifaló cárnő persze nemcsak Patyomkin fényes hadi sikereire figyelt fel, de férfias vonzerejére is, s fülig szerelmes lett bele. Minden oroszok rettegett úrnője teljesen eszét vesztette, naponta szerelmes levelekkel ostromolta kedvesét, gondosan ügyelve, hogy minden levelében más megszólítással kedveskedjen neki, s mikor elfogytak a szokványos jelzők, pici kandúromnak, gyémántkakasomnak és farkasmadaramnak szólítgatva a délceg herceget. Mert persze Katalin elhalmozta címekkel és rangokkal is, de az oroszok óriási szerencséjére Patyomkin nemcsak remek szerető, de tehetséges politikus is volt, így hatalmával inkább használt, semmint ártott. Mégis kétes hírnévre tett szert, mert az általa kitalált és megvalósított díszletvilággal akarta elkápráztatni a vidéki utazásra indult Katalint, ezek voltak a híres Patyomkin-falvak.

Patyomkin különben legtöbbet éppen Katalint csipkedte, kicsit visszaélve az asszony érzelmeivel folyton a szemére vetette például, hogy előtte tizenöt szeretője volt. Nagy Katalin azonban sírva a lábai elé borulva csak ötöt ismert be. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.