80 éves BERGENDY ISTVÁN

Október 8-án 80 éves BERGENDY ISTVÁN rockzenész, szaxofonos, zeneszerző

Ha egész életében semmi más nem csinál, csak megkomponálja a Süsü, a sárkány zenéjét, már megérdemelné a kiemelt figyelmet. Ám ő persze ezer más nagyszerű dolgot is csinált, hogy az elején kezdjük: a testvérével megalapította például a Bergendy együttest, amely olyan örökbecsű dalokkal gazdagította a honi könnyűzenét, mint az Iskolatáska, a Szellemvasút, a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold  és a Darabokra törted a szívem.

A hatvanas-hetvenes években nem volt olyan népszerű magyar előadó, akinek dalt ne írtak vagy fellépésein ne kísérték volna. Mivel remek gyermekdalokat is komponáltak, rendszeres vendégei voltak a tévé ifjúsági műsorainak, és több filmzene is a nevükhöz fűződik. Aztán Szalonzenekarrá alakultak, ami kicsit megtévesztő, mert éppúgy játszanak tánczenét, mint dzsesszt. Még manapság is, habár a zenészek kora, de főként a hazai zenei élet állapota miatt ma már csak visszafogott lendülettel.

Egykoron egészen más volt a helyzet, ünnepeltünk annak idején a szabályokat felrúgva még a színpadról is lement egy csinos lány kedvéért, becsületére legyen mondva, a hölgy egy év múlva már a felesége volt. Két gyerekük született, fia szintén zenész lett, mivel azonban tényleg tud muzsikálni – zeneakadémiai diplomája is van -, természetesen idehaza nincs helye, úgyhogy Spanyolországban zenél egy rockzenekarban. Az ifjabb Bergendy feleségének is van köze a zenéhez, hiszen Náray Erika az Operettszínház művésze, egyébként keresett szinkronszínész, Scully ügynök magyar hangja. Ünnepeltünk természetesen boldog nagypapa. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.