65 éves ADAM ANT

November 3-án 65 éves ADAM ANT brit rockzenész, énekes

Ünnepeltünket az új hullám, vagyis a new wave egyik vezéralakjaként, megteremtőjeként szokták emlegetni. Az eredetileg Stuart Goddard névre hallgató ifjú már diákként zenélt, ezt az együttesét Bazooka Joe And His Rhythm Hot Shots névre keresztelte. Következett egy röpke kitérő családalapítással és szex-képregények rajzolgatásával, de a hetvenes évek közepétől már állandó tényezője és üde színfoltja volt a brit rockéletnek.

A már nagyhírű együttesét, az Adam And The Ants nevű bandát 1976-ban hozta össze, kishangyái David Barbe dobos, Matthew Ashman gitáros és Adam Warren basszusgitáros voltak, ő maga az éneklés mellett szintén gitározott. Miután azonban semmi sem tart örökké, cserélődtek a zenészek is. Az igaz, hogy a műfaj alapkövének tekintik zenéjüket, mégsem állítható róluk, hogy a népek egymás lábát taposva tülekedtek volna lemezeikért. Több évi hiábavaló küszködés után született meg a Dirks Wears White Sox című albumuk, amely 1980-ra listavezetővé érlelődött. Ugyancsak listát vezetett a Brit-szigeteken az 1981-es Kings Of The Wild Frontier című nagylemez, amely ráadásul Brit Award-nyertes is lett.

Éppen elindultak a világhírnév felé, hiszen 1983-ban már Amerikában is jegyezték Friend Or Foe című lemezüket, amikor megtört a lendület, és a főhangya hiába próbálkozott a visszatéréssel, a káposzta-melegítő mutatvány nem sikerült. (Kalendárium Press)

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.