525 éve született NAGY SZULEJMÁN

November 6-án 525 éve született NAGY SZULEJMÁN török szultán

A fél évezrede élt szultán a magyarok nagy bánatára hazája történelmének egyik legnagyobb hadvezére volt, egyébként viszont kiváló államférfi. Ami nekünk bánat, az a törököknek öröm, de hát a történelem már csak ilyen; akire egy nemzet a büszke, az sokszor egy másik népnek a legnagyobb ellenség. Az idő azonban begyógyítja a sebeket, ezért történhetett meg az a földrészünkön is szinte páratlan eset, hogy az egykor félve gyűlölt Szulejmán szobrot kapott Szigetváron.

Szulejmán rögtön trónra lépése után Nyugatnak indult, s mivel útjába először Magyarország esett, 1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt. Ezután fékezhetetlenül nyomult előre, 1529-ben már Bécset ostromolta, igaz sikertelenül. Ugyanakkor Keleten is előretört, országához csatolta Egyiptomot, elfoglalta Bagdadot, flottája pedig az Indiai-óceánon cirkált. Nem véletlenül érdemelte hát a Nagy jelzőt, hiszen országát valóban világbirodalommá tette.

Egyébként pedig nem volt vérszomjas ember, sőt, igazságos uralkodó hírében állt, utána évszázadokon át őt tekintette példaképének valamennyi szultán. Hazájában különben nem Nagy Szulejmánnak, hanem Törvényhozó Szulejmánnak hívták, ő munkálta ki ugyanis a kornak megfelelően modern törvényeket, összeegyeztetve az iszlám vallási előírásokat az állam világi kormányzásának követelményeivel. A szobra különben azért került éppen Szigetvárra, mert ott halt meg 1566-ban. Szigetvár ostromának befejezése előtt két nappal adta vissza lelkét teremtőjének, de halála olyan riadalmat keltett a katonai vezetők között, hogy azt nem is hozták a katonák tudomására. A már halott szultánt szépen beültették a székébe, de közelébe persze senkit nem engedtek. Így – egész életének méltó befejezéseként – még halálában is országát szolgálta.

Életét különben nem mindig autentikus, de kétségkívül látványos formában magyarok milliói ismerhetik a tévéből, róla szól ugyanis a Szulejmán című török filmsorozat, amelynek alapján egy sor népszerű könyv is megjelent. Hiszen az ő felesége volt Hürrrem, híres lánya pedig Mihrimah. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza kiemelten ajánlja Káldy-Nagy Gyula hiánycikknek számító életrajzi könyvét, egyetlen antikvár példányban. 

Az alanti képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.