540 éve született ŐRÜLT JOHANNA

November 6-án 540 éve született ŐRÜLT JOHANNA kasztíliai és aragón királynő

Fiatalon nagyon csinos lány volt, amikor vőlegénye, burgundi Szép Fülöp az esküvő előtt először pillantotta meg, rögvest beleszeretett. Olyan vágy tört rá, hogy nem bírta kivárni a két napra rá kitűzött esküvőt sem, azonnal papot hívatott, egybekeltek, aztán irány a nászi ágy. Johanna is rajongott férjéért, aki azonban nem véletlenül kapta a Szép jelzőt, a nők bomlottak utána. Johanna joggal volt féltékeny, de sokszor túllőtt a célon, udvarhölgyeinek az arcát rendre összekarmolta féltékenységében, ekkor kezdték először suttogni róla, hogy nincs ki minden kereke. Aztán megörökölte Kasztília és Aragónia trónját, ám egyre aggasztóbb egészségi állapota miatt nem engedték uralkodni.

Elméje imádott férje halálakor bomlott meg végleg, sokáig nem is engedte eltemetni, utazgatott a koporsóval országszerte, de csak éjszaka, mondván; “az özvegy, aki elvesztette lelke világosságát, nem fordíthatja arcát a nap felé”. Családja persze szégyellte Johanna viselt dolgait, ezért apja bezáratta, és fogságát később fia, V. Károly császár is fenntartotta. Szegény Johanna élete végéig élt rabságban, jórészt teljes elszigeteltségben, szörnyű körülmények között, ebbe egy egészséges ember is belebolondult volna, nem egy gyengeelméjű. Johanna állapota is sokat romlott, folytonos apátiáját heves dühkitörések tarkították, ha valamely kérését nem teljesítették rabtartói, éhségsztrájkolt, vagy bojkottálta az egyébként sem sűrű fehérneműcserét.

Nem volt hajlandó imádkozni sem, de a Teremtő nem haragudott érte – vagy talán mégis -, 76 évet élt ugyanis szegény, 46 esztendőt rabságban. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.