30 éve hunyt el MAKAY MARGIT

November 6-án 30 éve hunyt el MAKAY MARGIT színésznő

Miskolcon született, egy katonatiszt lánya volt, így amikor családja megtudta, hogy színésznő akar lenni, kishíján kitagadták. Elutasításuk nem hirtelen dühkitörésnek bizonyult, amint Makay Margit később szomorúan, de tényszerűen megállapította: “Amikor már nagy nevet szereztem, akkor megbocsátottak, de különben nem akartak megismerni”.

Hírnevét a Vígszínházban szerezte, ahol negyedszázadon át játszott, s a társulat egyik vezető művésze volt, amikor az átalakuló Nemzeti Színház társulatát toborozták. Az ambíciózus direktor, Németh Antal kormányengedély birtokában egyetlen éjszaka leszerződtette az ország legjobb színészeit, s Makay Margit közéjük tartozott. Filmezett is, ott volt a magyar némafilm születésénél, később pedig kivált Makk Károly filmjeiben remekelt; a Macskajáték Paulájaként, vagy az Egy erkölcsös éjszaka Kelepei mamájaként ma is találkozhatunk vele valamelyik tévéadón. Egész életét a színháznak szentelte, kilencvenkét évesen még színpadon játszott, de nem azért, mert féltékeny volt a fiatalabbakra. Sőt, amellett, hogy tanított az Akadémián, saját kis színiiskolát is nyitott lakásának nagyszobájában. Az oktatás színvonaláról legyen elég annyi, hogy nála tanult többek között Ruttkai Éva.

Egyébként a film igazi nagyasszonya volt. Az Egy erkölcsös éjszaka díszbemutatóján például nem ment ki a nézőtér elé meghajolni. No, nem nagyképűségből, hanem mert előtte elesett, s beütötte a fejét, amelyet bekötöztek. Turbánnal a fején pedig nem akart mutatkozni, nehogy csalódást okozzon szeretve tisztelt közönségének. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.