Mai évfordulóink – 2019. november 8.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 8., péntek

a Nap kél 6.38, nyugszik 16.17 – a Hold kél 15.05, nyugszik 1.54 órakor

mottó: “Csak a jó emberek szerethetik őszintén a szabadságot; a többiek nem a szabadságot szeretik, hanem a féktelenséget.” John Milton

– Zsombor napja. A bolgár eredetű név oly régen meghonosodott nálunk is, hogy szinte ősmagyarnak számít, állítólag az erdélyi Gyula vajda apját is így hívták. Jelentése ugyan bölény, de mégis egy növénycsalád viseli. Ma Kolos nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van a görög egyházban Szent Mihály és a testnélküli mennyei erők ünnepe. Három angyalt név szerint ismerünk: Mihályt, Gábort és Rafaelt, őket ünnepeljük ma, de velük együtt az angyalokat is, a többi testnélküli mennyei erőt. Az angyalokat Isten az üdvösség örököseinek, azaz az embereknek a szolgálatára rendelte, minden embernek van egy őrzőangyala. Az angyalok szellemi lények, és Isten parancsait késedelem nélkül teljesítik. Isten ügyét képviselve ők harcolnak az ördögi működés ellen. Szent Mihály főangyal kiemelt tiszteletet érdemel, ő a mennyei hadak vezére, és végül győztes harcosa.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 275 éve született Komáromban SIMAI KRISTÓF író, akadémikus. Mint kegyesrendi tanár előbb másfél évtizeden át Kassán, majd pontosan harminc évig Körmöcbányán tanított, s csak mellékesen foglalkozott írással. Drámai műveiben főként a külföldi klasszikusok alkotásait dolgozta át, de írt iskoladrámákat is, és – egy tanítórendi tagtól némiképp szokatlan módon – gyakran foglalkozott világi témákkal, még egy szakácskönyvet is szerkesztett. A legnagyobb hírnévre Igazházi című vígjátékával tett szert, Kelemen László első magyar színjátszó társulata ugyanis ennek a darabnak a bemutatásával kezdte meg kultúrtörténeti jelentőségű működését. (Egyes források szerint nem 1744-ben, hanem 1742-ben született.)

– 345 éve hunyt el JOHN MILTON angol költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves NEMERE ISTVÁN író. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 45 éves PENELOPE HEYNS dél-afrikai úszónő, az atlantai olimpián a 100 és 200 méteres mellúszás győztese.

– 65 éves ISHIGURO KAZUO Nobel-díjas japán származású brit író, a filmen is nagy sikert aratott A napok romjai című könyv szerzője. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 90 éves PALCSÓ SÁNDOR operaénekes. A kiváló tenor egy ideig Pécsett járt egyetemre, ahonnan a jogi kar befejezése előtt távoznia kellett. Ezután évekig csak fizikai munkásként dolgozhatott, művészi pályafutását 1952-ben kezdte. 1957-ben került az Operaházba, amelyhez 1979-es nyugállományba vonulásáig hű maradt. Több mint hetven szerepet énekelt, a legemlékezetesebb alakítást a János vitézben, A Rajna kincsében és A nürnbergi mesterdalnokokban nyújtotta. Művészi pályája elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, amelyet Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől vehetett át.

– 50 éves ROXANA ZAL amerikai színésznő, a Féktelen folyó, a Halálos iramban, a Testamentum és a Mindenki gyermeke című film szereplője. Ma ünnepel még:

– DEÁK BILL GYULA (1948) rockzenész, a blues műfajának legjobb hazai énekese, a Hobo Blues Band volt tagja.

– ALAIN DELON (1935) francia színész, a többi között a Rocco és fivérei, A szicíliaiak klánja, A fekete tulipán, a Borsalino, az Egy zsaru bőréért, a Zorro, a Zsarutörténet, a Swann szerelme és a Mr. Klein című film szereplője.

– ALESSANDRO MAZZOLA (1942) olasz labdarúgó, az Inter legendás összekötője, négyszeres olasz bajnok, az 1964-ben és 1965-ben BEK-et nyert csapat kiválósága, az 1968-as Európa-bajnokságon győztes és az 1970-es mexikói világbajnokságon döntőt játszott olasz válogatott középpályása.

– GORDON RAMSAY (1966) skót szakács, napjaink egyik legismertebb médiaszakácsa.

– COURTNEY THORNE-SMITH (1967) amerikai színésznő, a Botcsinálta tanerő és a Tuti pasi című film szereplője, a Melrose Place című film-sorozatban Allison Parker, az Ally McBeal című sorozatban Georgia, a Jim szerint a világ című filmsorozatban pedig Cheryl alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.