100 éve hunyt el GERBEAUD EMIL

November 9-én 100 éve hunyt el GERBEAUD EMIL cukrász

Születésének is kerek évfordulója van az idén, 165 éve, 1854-ben látta meg ugyanis a napvilágot Genfben. Aztán Saint-Étienne-ben nyitott cukrászdát, és vígan éldegélt talán anélkül, hogy tudta volna, merre van Magyarország, aztán mégis hozzánk vezérelte a sors.

Történt ugyanis, hogy a pesti Kugler Henrik úgy érezte, lassan megöregszik, és méltó utódot keresett híres cukrászdájába, amely a Vörösmarty téren állt, és ma is megvan. Egy svájci barátja sietett az öreg cukrász segítségére, és beajánlotta hozzá Gerbeaud-t. Aki meg is érkezett a magyar fővárosba, átvette az üzletet, és pár év alatt csodát tett vele. Számos újítást vezetett be, új édességekkel bővítette a választékot, sőt, csokoládét is gyártott, neki köszönhetjük például a ma is kedvelt konyakos-meggyet és a macskanyelvet, valamint természetesen a zserbót. Szakmai pályafutása csúcsán messze ő volt a leghíresebb magyar cukrász, számos díj és kitüntetés mellett ő volt a cukrászok ipartestületének elnöke, még a francia Becsületrendet is megkapta. A Gerbeaud Cukrászda fogalom volt annak idején, vendégkönyvében olyan hírességek neve olvasható, mint Erzsébet királyné – a népszerű Sissi -, két angol király, György és Edward, Deák Ferenc és Liszt Ferenc.

Gerbeaud sikerének titkát nehéz megfejteni, annyi bizonyos, hogy a magas minőségből jottányit sem engedett, igazi művésze volt a szakmának, ha a minyon bevonatának színárnyalata csak kicsit is eltért az általa megálmodottól, saját kezűleg nyomkodta szét az összeset. Az ő találmánya a lúdláb nevezetű sütemény is, amit azonban már nem lehet úgy elkészíteni, ahogy ő tette, mert a krémbe kevert likőr aroma receptjét féltve őrizte, és magával vitte a sírba. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.