155 éve hunyt el MAGYAR LÁSZLÓ

November 9-én 155 éve hunyt el MAGYAR LÁSZLÓ utazó

Afrika térképén szerette volna eltüntetni az akkor még meglévő fehér foltokat, és sok siker koronázta erőfeszítéseit. Expedíciói során számos addig ismeretlen területre jutott el, ő fedezte fel a Kongó és a Zambézi folyók közötti vízválasztót, ő volt az első európai ember, aki meglátta a Ngami tavat. Nyolc afrikai nyelvet beszélt, és vakmerő természetének érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy nagy bátran feleségül vette az egyik néger fejedelem leányát, elért eredményei nagyszerűségének bizonyítására pedig az, hogy féltékeny volt rá még David Livingstone is.

Magyar Lászlónak azonban nem csak a neve volt magyar, hanem a sorsa is. Kutatásai folytatásához pénzért folyamodott a Magyar Tudományos Akadémiához, mert amint írta: “Kötelességem, mint hazafinak mindenekelőtt honi segélyért folyamodni. Ha portugál segítséget akarok kérni a gyarmatok főkormányzójától, bizonyos vagyok benne, hogy azt hamar megnyerem, de akkor, fájdalom, munkám már nem magyar.”  Magyarországról azonban nem kapott egy vasat se, így azután “a magyar Livingstone” egyszerűen éhen halt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.