355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS

November 18-án 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS költő és hadvezér

A török elleni harc legendás alakja volt, zalai főispánként, majd horvát bánként ő védte a déli végeket, ő építtette – a bécsi udvar tiltakozása ellenére – Új-Zrínyivárat, s ő vette be a török megszállta Pécset is. Jórészt neki köszönhető a vasvári béke, hiszen a török végül bevette Zrínyi várát, miközben az osztrák sereg tétlen szemlélte az eseményeket. Nem lett volna tehát csoda, ha Zrínyi dühében összeesküvést sző Bécs ellen, de, hogy valóban megtette-e, az azóta sem derült ki. Mindenesetre; Zrínyivel egy vadászat alkalmával végzett egy vadkan, s a közvélemény a szerencsétlen baleset mögött hajlamos volt merényletet sejteni, s talán nem is ok nélkül. Az bizonyos, hogy Zrínyi halálhírére fellélegzett a bécsi udvar.

Zrínyi a magyar irodalom történetébe is beírta a nevét, pedig csak mintegy “mellékesen” volt költő. Ennek ellenére Szigeti veszedelem című eposza a műfaj egyik legjobb hazai alkotása. Az eposzt egyébként felező tizenkettesekben írta, ez az ún. Zrínyi-versszak. Irodalmárként is jórészt politizált persze, jó példája ennek híres röpirata, az Az török áfium ellen való orvosság. Mátyás király életéről való elmélkedések című írásának pedig nagy szerepe volt abban, hogy nagy királyunk egyébként is dicső alakja köré legendák szövődtek. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Fekete hóesés, az Így élt Zrínyi Miklós és a Szigeti veszedelem / Az török áfium ellen való orvosság című könyvet antikvár példányban, a Dunántúli végeken III. – Hídégetés és a Gróf Zrínyi Miklós meggyilkoltatása című könyvet pedig 25% kedvezménnyel kínálja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.