Mai évfordulóink – 2019. november 19.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 19., kedd

a Nap kél 6.54, nyugszik 16.04 – a Hold kél 22.42, nyugszik 12.52 órakor

mottó: “Ha neked egyvalaki kell, száz másikat megkaphatsz, a száz se teszi ki azt az egyet.” Galgóczy Erzsébet

– Erzsébet napja. A héber eredetű név jelentése: az Isten az én esküvésem, és minden nyelvben elterjedt, a magyarban azonban különösen népszerű, egyike legelterjedtebb női neveinknek. Ma Bodor, Bonifác és Zsóka nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Árpádházi Szent Erzsébet ünnepe, aki a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar szent. II. Endre királyunk lányának csodás életéről egész legendafüzér szól, amelyek a szegényeket és betegeket segítő cselekedeteiről számolnak be. Ő a jótékonysági egyesületek védőszentje.

– A nép regula szerint, ha ma esik a hó, akkor “Erzsébet megrázta a pendelyét”.

Ma: – Ma van Monaco nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 130 éve született Újpesten BOKROS BIRMAN DEZSŐ szobrász és grafikus. Élt Berlinben, Párizsban és Pozsonyban, s az expresszionizmus egyik leghatásosabb magyarországi képviselője volt. Munkásságára hatott az egyiptomi és a görög, valamint a század eleji modern szobrászat. Legismertebb szobra a Kalapos önarckép, az Ady-portré és a Don Quijote.

– 180 éve született EMIL SKODA cseh gyáriparos. Mérnök volt, és egy kis plzeni gépgyárban dolgozott, amelyet idővel meg is vett. Üzemét pár év alatt nagyvállalattá fejlesztette, kivált azzal, hogy bekapcsolódott a fegyvergyártásba. A Skoda nevet mégis autói terjesztették el világszerte, s amíg korábban a Skodák szinte kizárólag az egykori szocialista országokban közlekedtek, addig ma már Európa nyugati felén is egyre több fut belőlük. Igaz, ez a Skoda már nem az a Skoda, a gyárban ugyanis részesedést szerzett a német Volkswagen cég, amely átalakította a Skodák külső képét is, s előbb a Felicia, majd az Octavia és a Fabia sokfelé, így nálunk is népszerű lett.

– 75 éve hunyt el HORVAY JÁNOS szobrász. Első jelentős alkotása a ceglédi Kossuth-szobor, majd az ő terve nyerte a budapesti Kossuth-szobor felállítására kiírt pályázatot, amely már nem áll. De számos szobra díszíti Budapest köztereit is, például Beethovené a Városmajorban és Gárdonyi Gézáé a Bartók Béla úton.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves MICHELLE VIETH mexikói színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves AGNES BALTSA görög származású német operaénekesnő, a bécsi Állami Opera tagja, világhírű mezzoszoprán.

– 65 éves KATHLEEN QUINLAN amerikai színésznő, az Amerikai graffiti, az Airport ’77, a Clara szíve, a Csapdában, az Aszfalt Kid, az Ebadta delfin, a Halálhajó, A félelem országútján, a Zavaros vízeken, az Apollo 13 és a Doors című zenés film szereplője. Ma ünnepel még:

– JODIE FOSTER (1962) kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, a Taxisofőr, a Bugsy Malone, A bárányok hallgatnak, a Sommersby, a Maverick, a Nell, a remetelány, a Kapcsolat, valamint az Anna és a király című film szereplője.

– MEG RYAN (1961) amerikai színésznő, a Top Gun, a Ha a férfi igazán szeret, az I.Q. – A szerelem relatív, A szerelem hullámhosszán, az Angyalok városa, A szerelem hálójában, a Női vonalak, a Kate és Leopold, a Nyílt seb, az Anyám új pasija és a Nők című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.