Mai évfordulóink – 2019. november 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 20., szerda

a Nap kél 6.55, nyugszik 16.03 – a Hold kél 23.59, nyugszik 13.24 órakor

mottó: “Nem igaz az, hogy minden emberi szenvedés fájdalmasan eredménytelen.” József Jolán

– Jolán napja. A görögből került a magyarba, s igencsak régen, hiszen már IV. Béla királyunk egyik lánya is viselte. Jelentése: jó leány, illetve a viola virága. Ma Bódog, Emília, Félix, Jónás és Ödön nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A katolikus egyházban ma van Krisztus király ünnepe, s arra is most emlékezünk, hogy e napon halt meg Szent Edmund, Ostangeln királya. A jeles angolszász uralkodót az országára törő – akkor még pogány – dánok lefejezték. Ő az angol királyok védőszentje.

Ma: – Ma van az Ifjú Zenebarátok Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 170 éves a budapesti LÁNCHÍD. A Pestet és Budát összekötő állandó híd megépítését Széchenyi István szorgalmazta, az építkezés Adam Clark angol mérnök vezetésével 1842-ben kezdődött. A sors fintora, hogy Széchenyi – bár még élt -, sosem mehetett át rajta, akkor már elborult elmével élt a döblingi elmegyógyintézetben. * * *

– 75 éve született FARAGÓ “JUDY” ISTVÁN rockzenész, gitáros.  (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 130 éve született EDWIN HUBBLE amerikai csillagász. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 125 éve hunyt el ANTON RUBINSTEIN orosz zeneszerző, karmester és pedagógus, a XIX. század elismerten legnagyobb zongoraművésze. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves SEAN YOUNG amerikai színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves KATHARINA BÖHM svájci színésznő, A Guldenburgok öröksége című filmsorozatban Susanne von Guldenburg alakítója.

– 55 éves NED VAUGHN amerikai színész, a Gyilkos szerelem, a Chips, a katonakutya és a Texasi igazság című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BO DEREK (1956) amerikai színésznő, a Tommy Boy, a Tarzan, a Bolero, a Gyilkos bálna, a Forró csokoládé, A hazug szuka és a Bombanő című film főszereplője.

– FÁBRY SÁNDOR (1953) humorista, a Showder című műsor házigazdája.

– MING-NA (1963) amerikai színésznő, a nálunk is nagyon népszerű Vészhelyzet című filmsorozatban Chen doktornő alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.