Mai évfordulóink – 2019. november 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2019. november 22., péntek

a Nap kél 6.58, nyugszik 16.01 – a Hold kél 1.17, nyugszik 14.17 órakor

mottó: “Egy nő képes minden héten pástétomot sütni anélkül, hogy rájönne arra, minél melegebb a kemence, annál rövidebb idő alatt sül meg. George Eliot

– Cecília napja. A latin eredetű névvel eredetileg a tekintélyes Caecilius nemzetséghez tartozókat illették, s innen terjedt el az európai nyelvekben. A név gyökerét különben a caecus, vak jelentésű szóban kell keresnünk, ami a család ősének fogyatékosságára utal. Ma Csilla nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma tartja Szent Cecília emléknapját. A III. századi vér-tanú szűz hatására sokan tértek át a keresztény hitre, ezért lefejezték. Ő az egyházi zene védőszentje.

Ma: – Ma van Libanon nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 200 éve született GEORGE ELIOT angol írónő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 25 éve hunyt el FÓNAY MÁRTA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 150 éve született ANDRÉ GIDE francia író és kritikus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 35 éve hunyt el BÁNDIDI LÁSZLÓ színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 200 éve hunyt el BARÓTI SZABÓ DÁVID költő, műfordító. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 90 éves GÖRGEY GÁBOR író, műfordító. Három és fél évtizeden át a Magyar Nemzet munkatársa volt, s ő az első kritikusok egyike, aki a hazai televíziózás megindulásakor bírálatokat írt a műsorokról. Aztán az ő tevékenysége is bírálat tárgya lett, amikor húsz éve a Magyar Televízió művészeti vezetőjévé nevezték ki, nem beszélve arról a rövid időszakról, amikor nemrég a Medgyessy-kormányban a nemzeti kulturális örökség minisztere volt. Irodalmi művei közül színdarabjai a legismertebbek, például a Komámasszony, hol a stukker?, a Fejek Ferdinándnak és a Mikszáth különös házasságai. Műfordítóként főleg angol és német alkotásokat ültet magyarra. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 35 éves SCARLETT JOHANSSON amerikai színésznő, A suttogó, az Amerikai rapszódia, az Elveszett jelentés és a Leány gyöngy fülbevalóval című film szereplője.

– 50 éves KATRIN KRABBE német futónő, Európa-bajnok, az 1991-es világbajnokságon a 100 és 200 méteres síkfutás győztese.

– 45 éves DAVID PELLETIER kanadai műkorcsolyázó, Jamie Sale páros-partnere, világbajnok, a Salt Lake City-i olimpián – bizottsági döntés nyomán – a páros műkorcsolyázás “megosztott” aranyérmese. Ma ünnepel még:

– ALFÖLDI RÓBERT (1967) színész, rendező, a Noé bárkája és az 56 csepp vér című film szereplője, a Heti hetes című műsor egykori közreműködője, a Nemzeti Színház volt igazgatója.

– JAMIE LEE CURTIS (1958) amerikai színésznő, A köd, a Halloween, A hal neve: Wanda, a Halhatatlan szerelem, a Két tűz között, a Fű alatt, a Dögölj meg drága Mona és A panamai szabó című film szereplője.

– KÉRI KITTY (1972) színésznő, az Egy szoknya, egy nadrág és az S.O.S. szerelem című film szereplője.

– STEVE VAN ZANDT (1950) amerikai rockzenész, színész, Bruce Springsteen E-Street Band nevű együttesének volt gitárosa, a Maffiózók című filmsorozatban Silvio Dante alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.