Mai évfordulóink – 2020. április 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 6., hétfő

a Nap kél 6.12, nyugszik 19.21 – a Hold kél 17.10, nyugszik 5.50 órakor

mottó: “Boldogok, akik meghallják, mi a hibájuk és jóvátehetik.” William Shakespeare

– Vilmos és Bíborka napja. A Vilmos germán eredetű név, jelentése: erős védelmező. Latin közvetítéssel terjedt el az európai nyelvekben, s a középkorban nagyon népszerű volt, sok uralkodó is viselte. A Bíborka régi magyar név. Ma Dénes és Taksony nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Notker emléknapja. Bencés szerzetes volt, aki himnuszokat éppúgy írt, mint elméleti műveket, szekvenciái a műfaj halhatatlan alkotásai, fennmaradtak a Liber hymnorumban.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 530 éve hunyt el HUNYADI MÁTYÁS magyar és cseh király. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 500 éve hunyt el RAFFAELLO olasz festő és építész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 15 éve hunyt el III. RAINIER monacói uralkodó. Az 1923-ban született Rainier 1949-ben lépett a kicsiny, de dúsgazdag monacói hercegség trónjára. Monacóban 1292 óta uralkodik megszakítás nélkül a genovai gyökerű Grimaldi család, ennek a sarja volt Rainier is. Akinek sokat köszönhet hercegsége, ő tette Monacót gazdasági és pénzügyi központtá. Az előkelő kaszinók és a kedvező adózási feltételeket kihasználó vállalatok adójából származó állami jövedelmekből sokat költött fejlesztésekre, a tenger feltöltésével például húsz százalékkal növelte meg a hercegség területét. Ő maga is igazi világfi volt, a világhírű amerikai színésznőt, Grace Kellyt vezette feleségül. Házasságából három gyerek született, Caroline és Stéphanie, valamint fia, II. Albert, aki 2005-ben bekövetkezett halála után követte a trónon.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves RICA REINISCH német úszónő, a moszkvai olimpián a 100 és 200 méteres hátúszás aranyérmese.

– 65 éves MICHAEL ROOKER amerikai színész, a Lángoló Mississippi, a Los Angeles utcáin, a Cliffhanger – Függő játszma, a Sötét félelem, a Gyilkosok gyilkosa és A hatodik napon című film szereplője. Ma ünnepel még:

– MARILU HENNER (1952) amerikai színésznő, az Aranyláncok, Az éneklő cowboy és A férfi, aki szerette a nőket című film főszereplője, a magyar tévében többször is vetített Taxi című minisorozatban Elaine Nardo alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.