10 éve hunyt el VARGA ZOLTÁN

Április 9-én 10 éve hunyt el VARGA ZOLTÁN labdarúgó

Alig múlt tízéves, amikor a Ferencváros kölyökcsapatában focizni kezdett, tizennégy évesen lett a klub igazolt játékosa, és csakhamar a zöld-fehérek meghatározó játékosa lett. A kivételes technikával rendelkező jobbösszekötőnek csodájára jártak a szurkolók, Varga Zoli pedig meghálálta a bizalmat, társaival négyszer nyert magyar bajnokságot, éppen ötvenöt éve, 1965-ben pedig elhódították a Vásárvárosok Kupáját. A válogatott sem nélkülözhette tudását, 1964-ben tagja volt a tokiói olimpián győztes csapatnak és az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett nagyválogatottnak, s az olimpiai csapat vezetői nem hagyták ki az 1968-as olimpiára utazott gárdából sem.

Mexikóban azonban döntő fordulatot vett az élete, elszökött ugyanis az olimpiai faluból és külföldön maradt, vagyis akkori szóhasználat szerint: disszidált. Ezt követően hosszú évekig csak suttogva volt szabad kiejteni a nevét Magyarországon. Hírek persze csordogáltak róla, tudtuk, hogy Németországban telepedett le, s kétéves eltiltása után volt a Hertha BSC, az Ajax és a Borussia Dortmund játékosa is. Aztán edző lett, különböző német csapatoknál dolgozott, s ezt a munkát folytatta hazatérése után is; a kilencvenes évek közepén a Fradi vezetőedzőjeként bronzérmet szerzett csapatával. De sokak szerint nem volt neki való a mai magyar futball zűrzavara, talán ezért is volt sokszor külföldön, no meg azért, mert Németországban él három felnőtt gyermeke.

A neve a halála előtti években sajnos egy csúnya ügy kapcsán forgott leginkább, kiderült, hogy éveken át megfigyelték és jelentéseket írtak róla – és csapattársairól -, s azt is megtudtuk, hogy a Nemere fedőnevű ügynök Novák Dezsőt rejtette. De ez egy már egy másik – nagyon szomorú – történet… (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.