165 éve született REVICZKY GYULA

Április 9-én 165 éve született REVICZKY GYULA költő

“… föl nem panaszlom a világnak, csak szellemednek jó anyám, milyen kopár volt ifjúságom, s hogy mennyi bánat szállt reám” – írta később sanyarú ifjúságáról. S valóban, kevés olyan  szomorú költő van a magyar irodalomban, mint ő.

Bármily hihetetlen, valódi származása apja haláláig titok volt előtte. Addig azt hitte ugyanis, hogy Nyitra vármegye legelőkelőbb családjának a sarja, s csak apja hagyatékának rendezésekor derült ki, hogy őt az egykori cselédlány, Balek Veronika szülte, akinek nyoma veszett, így semmi nem illeti meg, még a Reviczky nevet sem viselhetné, valójában Balek Gyulának hívják. 18 évesen ott állt egyedül a világban, és szertefoszlottak a gondtalan jövőről szőtt álmai. A megrázkódtatást egész életében nem heverte ki. Tragikus sorsa persze költészetét is alapvetően meghatározta, “valahányszor ezt olvassuk: bánat, rágondolunk megindultan” – írta róla Kosztolányi. Szinte csak bánatos verseket írt, a leghíresebb közülük a Pán halála, amelyben egyenesen kijelenti: “Ki szomorú nem volt, az mind pogány”.

Hát neki később is alaposan kijutott a bánatból. Első nagy szerelme szívesen férjhez ment volna hozzá, ha valóban Reviczky, és nem Balek lett volna, így azonban elhagyta a költőt. Alig jutott túl a csalódáson, amikor halálosan beleszeretett az ünnepelt színésznőbe, Jászai Mariba. Csodás kapcsolat bontakozott ki, amikor Reviczky megbetegedett. S Jászai Mari ahelyett, hogy ápolta volna, elhagyta egy tejfelesszájú diákért, Szomory Dezsőért. Reviczky, az előző századvégi irodalmi ellenzék egyik legtehetségesebb lírikusa, a magyar szimbolizmus egyik előfutára ekkor adta fel a küzdelmet, bánatába a kórházi ágyon egyszerűen belehalt. Harmincnégy éves volt. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken szereplő könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.