5 éve hunyt el PAP VERA

Április 9-én 5 éve hunyt el PAP VERA színésznő

Szinte berobbant a hazai kulturális életbe, 1978-ban forgatta nagy sikert aratott filmjét, az Angi Verát, amelynek címszerepében óriási feltűnést keltett és rögvest nemzetközi sikert aratott; a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás díját. Pedig akkor még főiskolára járt, de ez a legcsekélyebb mértékben sem érdekelte például a tekintélyes rendezőt és színidirektort, Várkonyi Zoltánt, aki azonnal meghívta a Vígszínházba az Üvegcipő című darab főszerepére. Remekül helytállt, s maradt is a társulat tagja, ami arra is bizonyíték, hogy hűséges típus volt.

Jelentős filmeket később is forgatott, kiemelést érdemel közülük a Dögkeselyű, az Uramisten és a Roncsfilm, tévéfilmjei közül pedig talán az Illatszertár a legemlékezetesebb. Jól sikerült színpadi szerepeit nem is lehet felsorolni. Tehetségéhez nem férhetett kétség, az sem véletlen, hogy őt kérték fel, játssza el Éva szerepét az új Nemzeti Színház bemutató előadásán. Mert egyébként nem volt kimondottan sztáralkat, nem szerette a talmi csillogást, nem fecsegte tele a médiákat, nem vezetett műsort, de még csak nem is főzőcskézett a kamerák előtt. Nem csoda, hogy a rendőrök sem ismerték meg, az is megesett, hogy egy kietlen országúton megállítva a frászt hozták szegényre. Különben is félős volt egy kicsit, egy időben szörnyű gumibabák okoztak rémálmokat neki. De egyébként életigenlő, boldog ember volt, “én alkalmatlan vagyok arra, hogy boldogtalanságban éljek” – mondta egy interjúban.

Az életét egyetlen dolog keserítette egy kicsit, mindent elfelejtett. No, nem a szerepeit, hanem, hogy lekapcsolta-e a villanyt, kihúzta-e a vasalót, bezárta-e az ajtót? Fölöslegesen, hiszen nem felejtette el soha. Csak ezt mindig elfelejtette. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.