Mai évfordulóink – 2020. április 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 12., vasárnap

a Nap kél 6.01, nyugszik 19.30 – a Hold kél -, nyugszik 8.52 órakor

mottó: “Ma a színész éppen annyit ér, mint a rendező. A tökfilkó magyaráz a zöldalsónak.” Csortos Gyula

– Gyula napja. Bolgár-török eredetű, s eredetileg nemzetségnévként került a magyarba. Idővel a latin Julius magyarításaként is elfogadták, a Julius ugyanis az olaszban Giulio, s ez nagyon hasonlított a Gyulára. Az olaszok pedig a reneszánsz korban nagy hatással voltak a magyarokra. Ma Csaba, Sebő, Szilárd és Zénó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Gót Szent Szabbász emléknapja. Egy szegény nyugati gót parasztember volt, aki bátran gyakorolta keresztény vallását. A pogányok gyakran állították próba elé, de ő kiállta, nem engedett sem erőszaknak, sem a zsarolásnak. A kisebb keresztényüldözések túlélte, ám végül egy helyi fejedelem szörnyen megkínoztatta, de ő ennek ellenére sem evett a pogány áldozati állatok húsából, mire halálra ítélte. Gyilkosainak vízbe kellett volna fojtaniuk, de ők megszánták a bátor, hithű Szabbászt, és már futni engedték volna, de ő ragaszkodott hozzá, hogy mártírhalált haljon. Így végül 372. április 12-én vízbefojtották.

– Ma van Húsvét vasárnapja. A Húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ez a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Jézust pénteken feszítették keresztre, és a harmadik napon támadt fel. A Húsvét zsidó ünnep, héberül pészah, és változó ünnep. A 325-ös niceai zsinat döntése értelmében tartjuk a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapon.

Ma: – Ma van az Űrhajózás Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 45 éve hunyt el JOSÉPHINE BAKER francia táncosnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 465 éve hunyt el ŐRÜLT JOHANNA spanyol hercegnő, kasztíliai és aragón királynő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éve hunyt el FRANKLIN DELANO ROOSEVELT amerikai politikus. Hazájának egyik legnépszerűbb elnöke volt, 1933 és 1945 között, négy elnöki perióduson át viselte hivatalát – erre akkor még lehetőséget adott az amerikai alkotmány -, s az ő nevéhez fűződik a New Deal, azaz az amerikai nemzet történetének legnagyobb gazdasági-szociális programja. Mi magyarok ellentmondásos viszonyban vagyunk a roosevelti politikával, hisz a jaltai konferencián ő egyezett meg Sztálinnal a háború utáni rendezésben.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves JOÓ ÉVA sportlövő. Sikereit összeszámolni sem könnyű, hiszen csak Európa- és világbajnoki érmekből gazdag kollekciót őriz vitrinjében; az 1988-as EB-n mindjárt kettőt is nyert, szerzett aranyérmet világbajnokságon és kontinens viadalon egyaránt. Nem csoda, hogy hogy kétszer is ő lett az Év sportlövője, ami annál is inkább szép eredmény, mert nagy hazai vetélytársa, Fórián Éva is világklasszis sportlövő volt.

– 75 éves PARDI ANNA költőnő, a Mennyi az út az ajtód előtt, az Adatlapok Cassandráról és a Faustina emlékiratai című kötet szerzője.

– 55 éves TÓTH ATTILA műkorcsolyázó, Engi Klára egykori jégtáncpartnere, világ- és Európa-bajnoki negyedik helyezett. Ma ünnepel még:

– CLAIRE DANES (1979) amerikai színésznő, a Rómeó és Júlia című filmben Leonardo DiCaprio partnere, Az órák, A végső megoldás: szerelem és a Terminátor 3. – A gépek lázadása című film szereplője.

– SHANNEN DOHERTY (1971) amerikai színésznő, a Gyilkos játékok és A szerelem megszállottja című film szereplője, a Beverly Hills 90210 című tévésorozatban Brenda alakítója.

– ANDY GARCIA (1956) kubai származású amerikai színész, a Mondvacsinált hős, a Fekete eső, A keresztapa harmadik része, az Aki legyőzte Al Caponét, az Amerikai rulett, a Ha a férfi igazán szeret, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi és a Függőség című film szereplője.

– KEREKES ÉVA (1966) színésznő, a Zsötem, a Szamba, a Szarajevó kávéház, a Franciska vasárnapjai és a VII. Olivér című film szereplője.

– ED O’NEILL (1946) amerikai színész, az Egy rém rendes család című, nálunk is nagyon népszerű filmsorozat főhőse, azaz Al Bundy alakítója és a hazai képernyőkre szintén eljutott New York sűrűjében című filmsorozat főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.