75 éves RITCHIE BLACKMORE

Április 14-én 75 éves RITCHIE BLACKMORE brit rockzenész, a Deep Purple gitárosa

Sokan mondják, hogy a heavy metal egyik legnagyobb gitárosa, zeneszerzője soha az életben nem fog megkomolyodni, s ebben alighanem van is valami. Nevét elsősorban az 1968-ban alakult Deep Purple együttes révén ismerte meg a rockkedvelő világ, ennek a bandának ugyanis alapító tagja volt. Remek csapat gyűlt akkor össze: John Lord billentyűs, Ian Paice dobos az első menetben, azután 1970-től Ian Gillan lett az énekes (akinek neve a Jézus Krisztus szupersztár című rockopera révén is ismert).

Ünnepeltünk azonban nem volt rest, és akit csak lehetett, elmart maga mellől. Gillan egy idő után megunta a szekálást, és távozott, maga mögött hagyva a hard-rock egyik legfényesebb fejezetét és olyan klasszikusokat, mint a Black Night, a Child In Time és a Fireball. A végén aztán Blackmore-nak is kitelt a becsülete, és a többiek az ő szűrét tették ki. A faarcú gitárkirály nem esett kétségbe, megalakította a Rainbow együttest, amelynek Ronnie James Dio volt a zseniális énekese. Az állandóan változó felállású banda jól teljesített, az All Night Long, az I Surrender, a Stargazer és a Since You Been Gone is előkelő helyre került a listákon. Azután Ritchie egy merész fordulattal ismét életre keltette a Deep Purple-t Gillannal, Gloverrel, Paice-szal és Jon Lorddal. Ugyanaz volt a zene és mégis más: a hangulat az eredeti, a hangzás némileg modernebb. Gillannal azonban ismét összekaptak, és már nélküle jártak nálunk is a kilencvenes évek elején. A gitáros bánatában egy merőben más hangulatú, akusztikus albummal vígasztalódott, ennek címe Blackmore’s Night volt.

A primadonna természetű gitáros dühkitöréseiről is nevezetes: emlékezetes húzása volt, amikor még a Deep Purple tagjaként egy fellépési vitából kifolyólag szabályszerűen felgyújtotta a színpadot. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.