155 éve hunyt el ABRAHAM LINCOLN

Április 15-én 155 éve hunyt el ABRAHAM LINCOLN amerikai elnök

“A megosztottság nem tartható fenn, úgy hiszem, ez a kormány nem tűrheti tovább, hogy az emberek fele rabszolga, másik fele pedig szabad legyen” – írta egy levelében Lincoln, a rabszolgaság elleni harc éllovasa, s mikor 1860-ban az elnöki székbe ülhetett, tett is róla, hogy Amerika megszabaduljon ettől a szégyentől.

Nem volt könnyű dolga, a déli államok ugyanis Jefferson Davis személyében saját elnököt választottak maguknak, akit meg az északiak nem fogadhattak el, így az ország kettészakadt. Amint Lincoln mondta elnöki beiktatásakor: “Férj és feleség elválhatnak úgy, hogy akár sohasem találkoznak többé, de a mi hazánk különböző részei ezt nem tehetik meg”. Az államok végül ismét egyesültek persze, előtte azonban egy súlyos polgár-háborúban kellett érvényt szerezni az örök emberi igazságnak, s a végső győzelmet Lincoln nem is érte meg, egy színházi előadás közben lelőtték.

S bár Lincolnnak ma kultusza van az Egyesült Államokban, az igazság az, hogy teljesen átlagos képességű ember volt, “intellektuális csillogás nélküli férfiú”, aki postamesterből lett elnök. Az amerikaiak túltengő önérzete szerint persze ezzel is csak azt bizonyítván, hogy az Újvilágban “jó szándékú emberek olyan feladatokat tudnak véghez vinni, amelyekhez az Óvilágban hősre volna szükség”. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az alábbi könyveket ajánlja: A Lincoln-mítosz, valamint a Lincoln és a bardo című könyvet 25% kedvezménnyel, a Sós Endre-Vámos Magda szerzőpáros életrajzi könyvét pedig antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.