30 éve hunyt el GRETA GARBO

Április 15-én 30 éve hunyt el GRETA GARBO svéd színésznő

A rejtélyek asszonya volt, a rajongók nem nagyon tudtak vele kapcsolatban semmit, pályafutása csúcsán is szerényen, visszavonultan, minden sztár-allürtől mentesen élt. Így a nézőknek be kellett érniük azzal, hogy a Karenina Anna, a Krisztina királynő, a Kaméliás hölgy vagy a Walewska grófnő című filmekben csodálták kivételes szépségét. Növelte a körülötte lévő titokzatosságot, hogy 1941-ben abbahagyta a filmezést, és haláláig teljes visszavonultságban, szinte remeteként élt.

Zárkózottsága ellenére sok érdekességet lehet mesélni róla, az például köztudott, hogy rendkívül egyszerűen öltözködött már sztár korában is, ő honosította meg például a róla elnevezett garbó pulóvert. A Garbo különben felvett neve, eredetileg Gustafssonnak hívták, s művésznevét voltaképpen nekünk, magyaroknak köszönheti. Történt ugyanis, hogy amikor a kezdő színésznő felfedezője, Mauritz Stiller művésznevet keresett neki, megosztotta gondját barátjával, Arthur Nordén történésszel. Aki viszont éppen akkortájt írt tanulmányt Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről, s megtetszett neki az egzotikus Gábor név. Mivel a Gábor jól alliterál a Gretához, ajánlotta Stillernek, hogy felfedezettje legyen Gabor. Stiller elfogadta a javaslatot, de végül a Gabor helyett a Garbo mellett döntött.

Talán kevesen tudják azt is, hogy voltaképpen Garbóval kezdődött Hollywoodban a sztárgázsik kora, egyszer ugyanis nagy bátran heti hatszáz dolláros fizetése helyett heti ötezer dollárt kért a Metro-Goldwyn-Mayer főnökétől, Louis Mayertől, aki ezt meghallva kishíján infarktust kapott. Aztán 2 500 dollárt ajánlott neki, mire Garbo egyszerűen faképnél hagyta, s legközelebb már heti hatezer dollárt kért. Végül meg is kapta. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Csengery Judit kismonográfiáját kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.