600 éve született PODJEBRÁD GYÖRGY

Április 23-án 600 éve született PODJEBRÁD GYÖRGY cseh király

Élete és pályafutása ezer szállal kötődött a magyar történelemhez. Miután 1464-ben Mátyást magyar királlyá koronázták, a csehek is királyt választottak a tehetséges hadvezér, Podjebrád György személyében. Podjebrád azonban nemsokára hitbéli dolgok miatt ellentétbe keveredett a pápával, aki felkérte a Csehországgal szomszédos katolikus királyokat, vonuljanak Podjebrád ellen.

Mátyás is így tett, bár halogatta a támadást, hiszen a cseh király egykoron mégiscsak az apósa volt, hiszen az ő leányát, Podjebrád Katalint vette nőül, igaz, felesége ekkor már nem élt. A pápa viszont egyre türelmetlenebb lett, nyilvánosan kiátkozta a cseh a királyt, és az ellene indítandó fegyveres harc vezetésével Frigyes császárt és Mátyás királyt bízta meg, hogy “a tévelygés bűzös morotváiban elbitangoló cseh patakot az egy igaz hit szép medrébe visszatereljék”. Erre már nem volt mit tenni, Mátyás hadat üzent a cseh királynak, és rettegett seregével felvonult ellene. Podjebrád György személyes párbajra hívta ki Mátyást, aki természetesen elfogadta azt, de a feltételekben nem tudtak megegyezni: a cseh király ugyanis gyalog, Mátyás viszont lóhátról akart vívni. A párbaj elmaradt, mire Mátyás sorra elfoglalta a cseh városokat, és 1469-ben cseh királlyá koronázták. Podjebrád György csak kevéssel élte túl e szégyent.

Pedig korának egyik legtehetségesebb uralkodója volt, nagyságát még ellenfelei is elismerték, maga Mátyás is sokra tartotta, amikor győri táborában halálhírét vette, a krónikás szerint “… igen kezdte vala fohászkodni, és erősen bánkódva sir vala”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.