70 éves GRYLLUS DÁNIEL

Április 23-án 70 éves GRYLLUS DÁNIEL zeneszerző és előadóművész

Már fiatalon nagyon vonzotta a zene, megtanult zongorázni, klarinétozni, később citerázni és furulyázni. Ilyen hangszertudással persze rockzenekarban nem gondolkodhatott, de szerencsére jobban érdekelte a népzene és a költészet. A híres Kaláka együttest 1969-ben alapította, méghozzá a népszerű színész – de zenésznek is elsőrangú – Mikó Istvánnal egy kocsmában. A Bem rakparti művelődési házban kaptak először lehetőséget a bemutatkozásra, magyar költők megzenésített verseit adták elő, és a premier olyan remekül sikerült, hogy még a Népszabadság is beszámolt róla. Ez akkoriban komoly elismerést jelentett, úgyhogy a Kaláka lehetőséget kapott a folytatásra. Bár ünnepeltünk nagyon bízott a sikerben, biztos ami biztos alapon azért elvégezte a Műszaki Egyetem építőmérnöki karát, de szerencsénkre maradt a zenénél.

A legújabb statisztikák nem állnak rendelkezésünkre, de húsz éve, a Kaláka együttes fennállásának 30. évfordulójára összegezték pályafutásukat, s arra jutottak, hogy írtak 1200 dalt és adtak hétezer koncertet – a leglehetetlenebb helyeken is felléptek, például kilátóban, állatkertben, hőerőműben és úszómedencében egyaránt, s bejárták a világot, zenéltek Finnországtól Japánig, Hollandiától Dél-Amerikáig sokfelé. Lemezeik is szép számmal vannak – amik 300 ezer példányban fogytak, ami a műfajt tekintve rendkívüli siker -, mint ahogy díjaik, kitüntetéseik is, a Kaláka pár éve kollektíven megkapta a Kossuth-díjat, most március 15-én pedig másodszor.

Ünnepeltünk egyéb téren is hozzájárult a magyar művészeti élet gazdagításához, feleségével, Kőváry Katalinnal két gyereket adtak a hazai kultúrának, a zeneszerző Sámuelt és a nagyszerű színésznőt, Gryllus Dorkát.

A koronavírus-járvány őt is egy kis megállására kényszerítette. Tavaly, a Kaláka fennállásának 50. évfordulóján számos koncerttel kedveskedtek a közönségnek, úgyhogy az idei év egyébként is kisebb fordulatszámon pörgött volna, ám a karantén őket is leparancsolta a színpadról. Ünnepeltünk is karaténban fújja el a szülinapi gyertyákat, régóta fennálló asztmája miatt különösen veszélyeztetett, tehát nem megy sehová. De a zene csak nem hagyja nyugodni, fellépés nélkül is nehezen van meg, úgyhogy otthoni élő home-videókon dalolgat, s szerez továbbra is sok örömet nagyszámú közönségének. Reményeink szerint tervezett 70. szülinapi koncertje se marad el, csak eltolódik, s ha igaz, október 28-án lesz a Várkert Bazárban. Úgy legyen! (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.