75 éves DOUG “COSMO” CLIFFORD

Április 24-én 75 éves DOUG “COSMO” CLIFFORD amerikai rockzenész

Tulajdonképpen kettős szülinapot ülünk: nem csak a Creedence Clearwater Revival dobosa ünnepel, hanem STU COOK, ugyanennek a bandának a basszusgitárosa is, aki holnap tölti be 75. születésnapját.

Egy rendkívül ritmusorientált amerikai banda ritmusszekciójáról van szó, hiszen a CCR a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején a rock and roll legjobb hagyományait keltette életre. A banda esze kétségtelenül John Fogerty, akinek ugyancsak 75. születésnapja esedékes májusban, de arra még visszatérünk.

Cook és Clifford is kaliforniai, s már az ötvenes évek legvégén szerveztek egy rock and roll bandát Fogertyvel, de annak a már halott Tom, Fogerty öccse, a ritmusgitáros még nem volt a tagja. A banda eredeti neve Golliwogs volt, és gyakorlatilag egészen a nagy berobbanásig játszottak együtt. Érdekes, hogy az idősebbik Fogerty eleinte csak mint technikai “személyzet”, amolyan szükséges rosszként követte őket, mígnem megkönyörültek rajta, és bevették a csapatba. Hangzásuk inkább a brit popzenére hasonlított ekkor, a régi banda utolsó száma, a Walking On The Water 1966-ban jelent meg. Egy évvel később látott napvilágot a Portenville, amely már a Creedence Clearwater Revival első felvétele volt. A történet innentől kezdve már igencsak ismerős: 1968-ban a Suzie Q és az I Put A Spell On You, 1969-ben a Proud Mary és a Bad Moon Rising aratott méltán hatalmas sikert. A CCR a hetvenes évek elejének legkedveltebb együttese volt, arany- és platinalemezek garmadáját gyűjtötték össze egyszerű, de dallamos rockzenéjükkel. Sokan tartják az 1970-ben megjelent Willy And The Poor Boys című albumukat a legjobbnak, nem mintha a többire bárkinek panasza lehetne.

A tündöklésnek Tom távozása vetett véget: a többiek trióban még kapaszkodtak egy ideig, de aztán elmerültek. John Fogerty később sikeres szólókarriert futott be, amelyet csak kissé árnyékolt be, hogy régi társai (Clifford és Cook) plágiumpert akasztottak a nyakába, mert egyik dala igen hasonlított a CCR egyik slágerére. Ami talán nem véletlen, hiszen mindkettőt ő szerezte… (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.