100 éve született ZENTHE FERENC

Április 24-én 100 éve született a Nógrád megyei Salgóbányán ZENTHE FERENC színész

Vidéki kezdés után 1952-ben a Madách Színházba került, s rá egy évre felfedezte a film is; a Rákóczi hadnagyában kapott szerepet. A hatvanas évek elején szerzett országos népszerűséget, amikor A Tenkes kapitánya című, máig gyakran ismételt filmsorozat főszerepében remekelt. Azóta egyike legkedveltebb férfi színészeinknek, forgatott egy sor remek filmet – a 2×2 néha 5, a Mese a 12 találatról és a Jób lázadása immár klasszikus. Aztán még korábbi népszerűségét is felülmúlta a Szomszédok című tévésorozattal, a rokonszenves Takács bácsit a fiatalabb korosztály is a szívébe zárta, még “tiszteletbeli taxis”-nak is megválasztották, pedig nem is nagyon szeretett vezetni. Egyébként is szerencséje volt a sorozatokkal, a rádiós Szabó családban évtizedeken át alakította Kárpáti Zoltánt.

A Nemzet Színésze élete utolsó percéig játszott, elégedett, boldog ember volt, szerette mindenki. Talán az idősebbek még emlékeznek is rá, hogy a Szabó családban eredetileg Balla Tibor bárzongoristát játszotta, akit aztán belefullasztottak a csónakázótóba. De a felháborodott hallgatók ládaszám írt levelekben követelték vissza a rádiósorozatba kedvenc színészüket, így került aztán Szabó Icuka mellé Kárpáti Zoli. A csodás színész 2006-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.