145 éve született HUSZKA JENŐ

Április 24-én 145 éve született Szegeden HUSZKA JENŐ zeneszerző

Csodagyerek volt, ötévesen már nyilvános hangversenyt adott, mivel azonban szülei nem sokra tartották a muzsikuspályát, jogi doktorátust szerzett. Az unalmas aktáknál azonban jobban vonzotta a muzsika, így szabadidejében operett-komponálással foglalatoskodott. Minisztériumi tisztviselőként dolgozott akkor is, amikor egy szép napon beállított a Népszínház igazgatójához, szerényen előadva, hogy ő bizony hozott a direktor úrnak egy zenés darabot. Porzsolt Kálmán udvariasan megköszönte a műkedvelő aktakukac kéziratát, majd szépen betette a fiókjába.

Nemsokára azonban mégis elővette, nem volt ugyanis friss darab a tarsolyában, így jobb híján színrevitte a Bob herceget. Amely óriási siker lett, a kritika nem győzött lelkendezni, “Huszka Jenő a könnyűzene birodalmában egy csapásra a legelső helyek egyikét foglalta el. Csupa új dallam és új ötlet!” – lelkendezett egy műítész. A kedvező fogadtatáson felbátorodva Huszka még tucatnyi operettet írt, köztük olyan nagysikerű műveket, mint a Lili bárónő, a Gül baba és a Mária főhadnagy. Az ő művei bizonyították azt a korábban elképzelhetetlen állítást, miszerint magyar zenés darabot is lehet százas szériákban játszani a színházaknak, így nemcsak a rendezők és a színészek örültek új alkotásainak, de a színházak pénztárosai is.

A magyar operett klasszikusa volt, a legnépszerűbb zeneszerzők egyike, mi sem természetesebb tehát, hogy felbecsülhetetlen értékű hagyatékát szeretett hazája hagyta tönkremenni, egykori Fő utcai lakásában kottáit az egerek rágták szét. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.