Mai évfordulóink – 2020. április 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 24., péntek

a Nap kél 5.39, nyugszik 19.47 – a Hold kél 6.34, nyugszik 21.11 órakor

mottó: “Érdemtelenségünket vallhatjuk akár megelégedetten is, ha bűneink mértékével megbocsátásunkat mérjük.” George Eliot

– György napja. A görög eredetű Georgiosz nevet a latin terjesztette el, jelentése: földműves. Puritán jelentése ellenére nagyon népszerű lett minden nyelvben, még uralkodók egész hada is viselte. Ma Györgyi nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent György napja. Nálunk, tegyük hozzá gyorsan, mert a világegyházban április 23-án ünneplik. A legnépszerűbb szentek egyike római katona volt, s alakja köré legendák szövődtek, ő győzte le a sárkányt, amint azt művészi ábrázolások százain meg is örökítették. Képe ott van a magyar Szent Koronán, Károly Róbert királyunk pedig Szent György Lovagrendet alapított. Mivel legendáit történelmi tények nem támasztják alá, az egyház törölte a hivatalos szentek sorából, de ünnepét a hagyományt tisztelve meghagyta. Ő a katonák – régebben a lovagok – és a földművelők védőszentje.

– A népi kalendárium szerint Szent György napján kezdődik a tavaszi munkák dandárja, ekkor veszi kezdetét például a legeltetés.

Ma: – Ma van a Kísérleti Állatok Védelmének Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Kaposvárott GYÖRFFY GYÖRGY színész. Több vidéki társulatban játszott, s mindenhol a színház vezető művészei közé tartozott. 1957-ben került a fővárosba, előbb a Vígszínház, majd a Nemzeti Színház tagja volt. Ott is szép szerepeket kapott; emlékezetes alakításaként tartják számon az Antigoné Kreónját, valamint a Háború és békében általa megformált Pierre Bezuhovot. Filmezett is, játszott a Mici néni két élete, a Szerelmi álmok és a Foto Háber című művekben.

– 145 éve született Szegeden HUSZKA JENŐ zeneszerző.  (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 100 éve született a Nógrád megyei Salgóbányán ZENTHE FERENC színész. (Bővebben lásd külön posztban!)         

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves DOUG “COSMO” CLIFFORD amerikai rockzenész, a Creedence Clearwater Revival dobosa. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 90 éves RICHARD DONNER amerikai filmrendező, az Ómen, a Superman, a Sólyomasszony, a Kincsvadászok, a Bérgyilkosok, az Összeesküvés-elmélet és a Halálos fegyver-filmek készítője. Ma ünnepel még:

– DÉTÁRI LAJOS (1963) labdarúgó, a Bp. Honvéd, majd az Eintracht Frankfurt, az Olimpiakosz Pireusz és a Bologna játékosa, háromszoros magyar bajnok, magyar, német és görög kupagyőztes, több mint hatvanszoros válogatott, az utóbbi negyedszázad egyik legjobb magyar focistája, edző, a Kispest volt vezetőedzője.

– SHIRLEY MacLAINE (1934) Oscar-díjas amerikai színésznő, a Legénylakás, az Irma, te édes, a Becéző szavak, A nő hétszer, a Nyolcvan nap alatt a Föld körül és a Gyalogáldozat című film főszereplője.

– BARBRA STREISAND (1942) amerikai színésznő és énekesnő, a Hello Dolly és a Funny Girl című musical főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.