75 éves SZÖRÉNYI LEVENTE

Április 26-án 75 éves SZÖRÉNYI LEVENTE beatzenész, énekes, gitáros, zeneszerző, az Illés együttes frontembere

Kétség nem fér hozzá, hogy aranybetűkkel írta be a nevét a magyar könnyűzene történetébe, sőt, egy ilyen könyvnek több lapján is olvashatjuk a nevét. Az ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az István, a király című rockopera a műfaj legnagyobb hazai teljesítménye, népszerűsége 1983-as bemutatása óta is töretlen. De a zenében járatosabbak azt is tudják, hogy ünnepeltünk egykori, ma már legendás zenekara, az Illés együttes a magyar beatzene születésének meghatározó szereplője volt.

Az Illés együttes klasszikus felállása 1965-74 között működött, kezdetben Shadows-számokat játszottak, 1969-ben megjelent, már saját számokat tartalmazó Nehéz az út című lemezük viszont mérföldkő a hazai beatzene történetében. A lemezen olyan emlékezetes dalok voltak, mint Sárga rózsa, a Little Richard és az Amikor én még kissrác voltam – mely utóbbival megnyerték az 1968-as Táncdalfesztivált. A később Kossuth-díjjal is kitüntetett Illés együttes 1974-es felbomlása után a Fonográf együttesben zenélt, ez a szintén nagyszerű csapat 1981-ben oszlott fel, majd jött 1983-ban a Szörényi-Bródy szerzőpáros említett, immár klasszikus értékű remekműve, az István, a király.

A rendszerváltozáskor a politika környékén is feltűnt, de az utóbbi időkben inkább őstörténet kutatással foglalatoskodik, régészeti, történelmi könyveket olvas, sok időt tölt a szőlőjében, büszkélkedik saját boraival. Születésnapján egykori társai sajnos már csak megfogyatkozott számban köszönthetik, testvére, Szabolcs és alkotótársa, Bródy János még velünk van, de Illés Lajos és Pásztory Zoltán már az égi koncertermekben zenél. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, magyar évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.