Mai évfordulóink – 2020. április 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. április 26., vasárnap

a Nap kél 5.35, nyugszik 19.49 – a Hold kél 7.30, nyugszik 23.22 órakor

mottó: “Minél nagyobb önállóságra tesz szert valaki, annál jobban függ azoktól az erőktől, amelyeket alárendelt helyzetében nem kellett figyelembe vennie.” Erwin Piscator

– Ervin napja. Germán eredetű név, s jelentése: magasztos, diadalmas. Emiatt aztán igencsak népszerű lett mind a német, mind a szláv nyelvekben.
Ma Marcell, Mária és Tihamér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban mára Szent Bazil és Szent Glafira emléknapját tűzték ki. Bazil a kisázsiai Amaszea püspöke volt, és működése alatt az arianizmus ellen küzdött, két zsinaton is részt vett. Nagy tekintélynek örvendett, ezért 322-ben Licinius császár feleségének szolgálóleánya, Glafira nála keresett oltalmat a császár bűnös vágyai elől menekülve. Licinius a színe elé rendelte a püspököt, és felszólította, adja ki neki a lányt. Ö ezt megtagadta, de a császár emberei rátaláltak Glafirára, és mind a püspököt, mind az erényét őrző szüzet kivégezték. A lefejezett Bazil megcsonkított testét a tengerbe dobták, de halászok megtalálták, így illőn eltemethették.

Ma: – Ma van Tanzánia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született Budapesten KELETI MÁRTON filmrendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éve hunyt el CARL BOSCH német kémikus. Egész életében a BASF szolgálatában dolgozott; kezdetben mint egyszerű kémikus, végül pedig mint a vállalat elnöke. 1908-ban megbízták, hogy dolgozza ki az ammóniaszintézis nagyipari eljárását. A BASF megvette Fritz Habertől az ammóniaszintézis szabadalmát, Bosch pedig munkához látott. 180 munkatársával mintegy húszezer kísérletet végzett el, mire 1913-ra sikerült megoldania az egyáltalán nem könnyű feladatot. Az eredmény világraszóló sikernek számított, mert ezáltal vált lehetővé a nitrogénipar megteremtése és a műtrágyagyártás. Sikerével kiérdemelte a kémiai Nobel-díjat is.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves SZÖRÉNYI LEVENTE beatzenész, énekes, gitáros, zeneszerző, az Illés együttes frontembere. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 60 éves BAL JÓZSEF színész, rendező, a szolnoki Szigligeti és a kaposvári Csiky Gergely Színház egykori művésze, majd a Kecskeméti Katona József Színház volt igazgatója. Ma ünnepel még:

– BÁLINT ANDRÁS (1943) színész, az Álmodozások kora, a Fényes szelek, a Szerelmesfilm, a Lila akác, a Tűzoltó utca 25., a Budapesti mesék, a BUÉK és a Boldog születésnapot Marilyn című film szereplője, a Radnóti Színház volt igazgatója.

– JOAN CHEN (1961) kínai származású amerikai színésznő, Az utolsó kínai császár, a Bilincsbe verve, a Lángoló jég, A préda és az Egy szerzetes megkísértése című film szereplője.

– KUKORELLY ENDRE (1951) író, költő, egyebek mellett A Memória-part, a TündérVölgy avagy az emberi szív rejtelmeiről és a Rom. A komonizmus története című könyvek szerzője

– TEMESVÁRI ANDREA (1966) teniszezőnő, 1984-ben a világranglista 7. helyezettje.

– TOM WELLING (1977) amerikai színész, a Smallville című filmsorozat, valamint a Tucatjával olcsóbb és A köd című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.