Mai évfordulóink – 2020. szeptember 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 1., kedd

a Nap kél 6.03, nyugszik 19.24 – a Hold kél 19.35, nyugszik 4.44 órakor

mottó: “Az emberek mindjárt elviselhetővé válnak, mihelyt bizonyos, hogy elhagyhatjuk őket.” Francois Mauriac

– Egyed és Egon napja. Az Egyed gyökere az antik görögbe nyúlik vissza, akkor Agidius formában létezett. Jelentése: pajzshordozó. Az Egon germán eredetű név, az Egmont magyar változata. Ma Áron, Farkas, Gedeon és Ignác nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Boldog Ghebre Mihály emléknapja. Abesszíniában élt 1788 és 1855 között, ahol akkoriban a monofizita kereszténység uralkodott, így természetesen ő is annak szellemében nevelkedett. Teológiai doktor lett, ebbéli működésének múlhatatlan érdeme, hogy hosszas kutatások után megtalálta A szerzetesek kézikönyvét. Később súlyos vitákba keveredett a püspökkel, aki viszont bizalmi embere volt II. Teodorosz császárnak. Aki a püspök kívánságára elítéltette az igaz hitét bátran vállaló Mihályt. Kivégzését az angol követ közbenjárására változtatták életfogytiglani börtönre. Hosszas szenvedések után a kolera vitte el.

– Egyed naphoz izgalmas előírást sorol a népi regula: a szőlősgazdáknak ma virradat előtt meztelenül kell bejárniuk szőlőjüket, hogy a termés el ne pusztuljon.

Ma: – Ma van Pécs Napja.
– Ma van Üzbegisztán nemzeti ünnepe.
– Ma van Szlovákia nemzeti ünnepe, az Alkotmány Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 55 éve született Budapesten SIMON TIBOR labdarúgó. A Ferencváros játékosa még nem volt húszéves, amikor már elsőosztályú bajnoki meccset játszhatott. Több mint kétszáz mérkőzésen szerepelt, és védő létére két gólt is lőtt. Három bajnoki cím és egy kupagyőzelem részese volt. Tagja volt annak a csapatnak, amely éppen húsz évvel ezelőtt kiharcolta a BL-csoportkörbe jutást. Bekerült a válogatottba is, 16-szor öltötte magára a címeres mezt. Visszavonulása után edző lett, halálakor a Sopron vezetőedzőjeként dolgozott. 2002-ben hunyt el, egy máig nem tisztázott brutális támadás áldozata lett.

– 90 éve született TÓTH JÁNOS operatőr. Amatőrfilmesként kezdte, majd a Mafilm állományába került, s részt vett a Balázs Béla Stúdió alapításában. Népszerű, de művészileg is nagyon értékes filmek képi világa fűződik a nevéhez, egyebek mellett ő volt az Elégia, a Szindbád, a Szerelem, a Macskajáték és az Egy erkölcsös éjszaka című filmek fényképésze.

– 305 éve hunyt el XIV. LAJOS francia király. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 50 éve hunyt el FRANCOIS MAURIAC francia író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves ANDRÉ KANA-BIYIK kameruni labdarúgó, az 1994-es világbajnokságon kellemes meglepetést szerzett válogatott tagja.

– 85 éves SEIJI OZAWA japán karmester, A pikk dáma című zenés film dirigense, a Bostoni Szimfonikus Zenekar karmestere, nemzetközi zenei fesztiválok rendszeres vendégművésze.

– 45 éves SCOTT SPEEDMAN kanadai színész, a Tuti duók, Az élet nélkülem, A 24. nap és a Dark Blue című film szereplője. Ma ünnepel még:

– RUUD GULLIT (1962) holland labdarúgó, a Milan egykori szupersztárja, kétszeres BEK-győztes, 1987-ben az Aranylabda kitüntetettje, az 1988-ban Európa-bajnokságot nyert válogatott tagja, a Chelsea, majd a Newcastle United, utána pedig a Feyenoord vezetőedzője, később a Los Angeles Galaxy mestere.

– LILY TOMLIN (1939) amerikai színésznő, a Nashville, a Rövidre vágva, a Beverly Hill dili, az Alibi törzs és a Tea Mussolinivel című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.