Mai évfordulóink – 2020. szeptember 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 22., kedd

a Nap kél 6.31, nyugszik 18.41 – a Hold kél 12.45, nyugszik 21.44 órakor

mottó: “Az ifjúság legszentebb tulajdonsága, hogy a dolgokat végtelenül komolyan tudja venni.” Benedek Marcell

– Móric napja. A név a latin Mauritiusból származik, amellyel az ókorban a mórokat, vagyis a szerecseneket jelölték. Ebből lett különben a Mór is, akik szintén ma ünneplik névnapjukat.

– Ma van Villanovai Szent Tamás és Szent Mór emléknapja. Tamás spanyol Ágoston-rendi szerzetes volt, majd Valencia érseke. Legendás volt jótékonysága, rongyos csuháját is maga foltozgatta, alárendelt papjai egyszer szánalomból pénzt gyűjtöttek neki, hogy életét kicsit megkönnyítsék, de a pénzt azonnal továbbküldte egy kórháznak. 1555-ben hunyt el. Mór, azaz Mauritius a III. században római légionáriusként szolgált, ám amikor a keresztények ellen vezényelték, megtagadta a parancsot, hiszen ő maga is az volt. Ezért Maximianus császár társaival együtt kivégeztette.

Ma: – Ma van Bulgária és Mali nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 135 éve született Budapesten BENEDEK MARCELL író, esztéta, irodalomtörténész. Legfontosabb feladatának az irodalom megkedveltetését tartotta, ezért tanulmányai,irodalomtörténeti munkái az irodalmi alkotások élményszerű ismertetésével és önálló szemléletű értékelésével megírt összefoglaló, népszerűsítő művek. Igen jelentős műfordítói, valamint szótár- és lexikonszerkesztői tevékenysége is. Különösen érdekes könyve Az olvasás művészete.

– 110 éve született FALUDY GYÖRGY költő, író, műfordító. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 250 éve született Győrben KIS JÁNOS költő, műfordító, akadémikus. 1790-ben ő alapította meg a Soproni Magyar Társaságot, az első magyar önképzőkört. Legnagyobb érdeme Berzsenyi Dániel költői tehetségének felfedezése. Részt vett a nyelvújítás mozgalmában, s igen termékeny szerző volt, mintegy hetven könyvet írt, s rengeteg műfordítással is gazdagította irodalmunkat.

– 135 éve született ERICH VON STROHEIM amerikai színész és rendező. Saját maga találta ki nemességét, de a filmvásznon igazi arisztokrata volt. Leghíresebb alakítását a Nagy ábrándban nyújtotta, de híres filmje az Öt lépés Kairó felé és a Haláltánc is. Rendezőként is a legjobbak közé tartozott, Gyilkos arany című filmje bekerült a híres brüsszeli 12-be is. A vásznon általában negatív figurákat formált meg, de az életben szeretetreméltó ember volt, megkapta a francia Becsületrendet is.

– 75 éve hunyt el VIKÁR BÉLA etnográfus, író és műfordító. Ő volt az első kutató a világon, aki a folklórgyűjtést fonográffal végezte, így az ő munkássága mutatott példát Bartók és Kodály számára is. La Fontaine összes meséjét lefordította, Kalevala-fordítása pedig a magyar műfordításirodalom legjelentősebb alkotásai közé tartozik. A kiváló munka elismeréséül a Finn Akadémia is tagjai közé választotta.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves EMMANUEL PETIT francia labdarúgó, az 1998-as világ- és Európa-bajnokságot nyert válogatott középpályása. Ma ünnepel még:

– ANDREA BOCELLI (1958) olasz operaénekes, napjaink egyik legnépszerűbb – világtalan – tenorja, a világhírű Con te partiro című dal és a Romanza című album előadója.

– ERDOGAN ATALAY (1966) német színész, a nálunk is népszerű Cobra 11 című filmsorozat főszereplője: Semir Gerkhan alakítója.

– CATHERINE OXENBERG (1961) amerikai színésznő, A fehér féreg búvóhelye, Az Omega kód és a Jeges halál című film szereplője, az Acapulco akciócsoport című filmsorozat főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.