110 éve született FALUDY GYÖRGY

Szeptember 22-én 110 éve született FALUDY GYÖRGY költő, író, műfordító

A nagyszerű irodalmár élete kész regény, annyi kalandban és megpróbáltatásban volt része, hogy szinte hihetetlen. Ha csak azokat helyszíneket soroljuk fel, ahol élt – nem csak, ahol megfordult -, már akkor sem lenne elég a rendelkezésre álló terjedelem. Hiszen Európának talán nincs is olyan szeglete, ahol ne járt volna, hosszabb ideig lakott Londonban, Párizsban, Bécsben, Firenzében és Máltán, de élt Kanadában és az Egyesült Államokban is, valamint Afrikában és Óceániában.

Kalandjai Odüsszeuszéval mérhetőek, túlélte a kistarcsai internálótábort és a recski lágert, s a második világháborúban amerikai önkéntesként harcolt a japánok ellen. A Csendes-óceáni fronton egyébként kishíján odaveszett, mert aknatámadás érte azt a lövészárkot, amelyben neki is lennie kellett volna, de ő a halálos töltet becsapódásakor éppen máshol kártyázott az ellenséggel. Mivel kishíján végigélte az egész XX. századot, személyes ismerőse, barátja volt a magyar érettségi tételek java része, Kosztolányi Dezsőtől József Attiláig. De nem csak az irodalmárokkal állt kapcsolatban, ismerőse volt Neumann János, a számítástechnika atyja és Teller Ede, az Egyesült Államok elrettentő atomerejének kifejlesztője. Személyesen ismerte Albert Einsteint is, aki egész életére meghatározó befolyással bírt; a Nobel-díjas tudós tanácsára később ő is mindig zokni nélkül járt.

Élete jó részét külföldön élte le, de kalandvágyból többször is hazaszökött – egyszer Párizsból a Fradi labdarúgó csapatának autóbuszán -, de itthon általában meghurcoltatásban volt része. Irodalmi munkásságát sincs mód ismertetni, talán csak annyit, hogy Villon-átköltései a magyar költészet klasszikus remekművei. A nagy világcsavargó élete végén itthon élt, és 2006-ban Budapesten hunyt el. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.