Mai évfordulóink – 2020. szeptember 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 21., hétfő

a Nap kél 6.30, nyugszik 18.43 – a Hold kél 11.25, nyugszik 21.07 órakor

mottó: “Nincs az a gyűlölség, ami annyira engesztelhetetlen volna, mint az irigység.” Schopenhauer

– Máté és Mirella napja. A Máté ősi héber név, gyökere a Mattijahu, aminek jelentése: Jahve ajándéka. A latin Matthias terjesztette el. A Mirella latin eredetű név, a ‘csodálatos’ jelentésű mira melléknévből származik. Ma Ilka és Jónás nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Máté apostolra emlékezik az egyház. Máté Jézus 12 tanítványának egyike volt, eredetileg vámos, és a Biblia el is mondja, hogy Jézus, amikor meglátta, azt mondta neki, kövesse, és Máté megfogadta a Megváltó szavát. Jézus kereszthalála, az apostolok szétoszlása után Etiópiában hirdette az igét, és őt tekintjük a nevét viselő Máté evangéliuma szerzőjének. Ő a könyvelők, a bankárok és újabban a biztonsági emberek védőszentje.

– A néphagyomány szerint sok helyen ma van az őszi gabona vetésének ideje, máshol viszont ez kifejezetten tilos.

Ma: – Ma van a Magyar Dráma Napja.
– Ma van Belize, Málta és Örményország nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született VICO TORRIANI svájci énekes, színész. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 85 éve született VEKERDY TAMÁS pszichológus, író, a Waldorf nevelési módszer magyarországi apostola, a gyermeknevelés és pedagógia népszerű szaktekintélye, sok, nagyon közkedvelt könyv szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 160 éve hunyt el ARTHUR SCHOPENHAUER német filozófus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves SZIRTES ÁGI színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves FRANCOIS CLUZET francia színész, A pokol, a Francia csók, a Semmihasznák és a világszerte rendkívül népszerű Életrevalók című film szereplője.

– 60 éves DAVID JAMES ELLIOTT kanadai színész, a J.A.G – Becsületbeli ügyek című filmsorozat főszereplője; Harmon Rabb alakítója.

– 50 éves KISS ENDRE rockzenész, a Hooligans együttes dobosa.

– 70 éves BILL MURRAY amerikai színész, az Idétlen időkig, a Szellemirtók, az Isten nem ver Bobbal, a Viszem a bankot, a Veszett kutya és Glória, a Tökös tekés és a Charlie angyalai című film főszereplője, az Elveszett jelentés című filmben nyújtott alakításáért a Golden Globe-díj kitüntetettje.

– 50 éves PINTÉR BÉLA rendező, színész, a Pintér Béla Társulat alapítója és vezetője. Ma ünnepel még:

– LIAM GALLAGHER (1972) brit rockzenész, az Oasis együttes énekese és gitárosa.

– STEPHEN KING (1947) amerikai író, világsikerű bestsellerek, így például a Ragyogás, a Cujo, a Christine, A rémkoppantók, a Tortúra, A holtsáv, A tűzgyújtó, az AZ, az Agykontroll és A kivülálló című, magyarul is megjelent regények szerzője.

– KISS GERGELY (1977) vízilabdázó, háromszoros olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, a sydney-i, az athéni és a pekingi olimpián győztes válogatott tagja.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.