10 éve hunyt el TONY CURTIS

Szeptember 29-én 10 éve hunyt el TONY CURTIS amerikai színész

Tudnivaló, hogy a világhíres amerikai filmszínész magyar származású volt, édesapja, bizonyos Schwartz Manó Szabolcs-Szatmár megyéből tántorgott ki annak idején Amerikába. A kis Tony, azaz eredeti nevén Bernie, így a korlátlan lehetőségek hazájában válthatta valóra álmát, s színész lett.

Pedig nem volt könnyű dolga, hiszen alkata nem predesztinálta a már akkortájt is nagyon keresett hősi szerepekre, tucatszínésszel pedig tele volt a padlás. Amint később egy interjúban el is mesélte; egy westernfilmben egyszer felbukott a lovával, s a rendező az állatért aggódott jobban, mondván: “színészt annyit kapunk, amennyit akarunk, lovunk meg csak négy van”. Tony a Trapéz című filmjével tűnt fel, s ekkor már elmúlt harmincéves. Ettől fogva azonban mellészegődött a siker, sorra forgatta népszerű filmjeit, amelyek közül nálunk is nagyon jól ismert A megbilincseltek, a Van, aki forrón szereti vagy a világszerte hallatlan sikerrel vetített sorozata, a Minden lében két kanál.

A sikerrel persze rengeteg pénz is párosult, Tony Curtis dúsgazdag milliomos lett, Hollywood egyik sztárja. A Gábor-nővéreken kívül alighanem ő lett a legsikeresebb magyar a film fővárosában, nem is véletlen, hogy annak idején őt kérték fel, hogy a vele készült reklámfilmekkel népszerűsítse Magyarországot az Egyesült Államokban. A csúcson sem felejtette el azonban gyökereit, járt is Magyarországon, látogatásáról magyarul is kiadott emlékirataiban számolt be.

Egyébként igazi szabolcsi gyerek volt, bombázó, fiatal szépségekkel vette körbe magát, nem is titkolta, hogy főként a dúskeblű szőkék az esetei. Minden felesége valódi szexbomba volt, kivált az első, Janet Leigh – ebből a frigyből származik a neves színésznő, Jamie Lee Curtis. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.