Mai évfordulóink – 2020. szeptember 29.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 29., kedd

a Nap kél 6.41, nyugszik 18.27 – a Hold kél 18.03, nyugszik 3.42 órakor

mottó: “A kötelesség oly dolog, mellyről sokat ígérnek, de keveset tesznek.” Vitkovics Mihály

– Mihály napja. Héber eredetű név, jelentése: Istenhez hasonlatos, s már az ószövetségi zsidók idejében is használatos volt, Mihály arkangyalt például a zsidók egyik védőszentjükként tisztelték. A magyarban is korán meghonosodott, Taksony vezér egyik fiát is így hívták. Ma Lotár, Mikes és Szabin nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael arkangyalok napja. Mindhárom arkangyal legendás dolgokat cselekedett, Mihály harcolt például a sárkánnyal, ő választotta ketté a tengert a zsidók elől, és az ő szavára fognak majd feltámadni a halottak. Gábor – avagy Gábriel – Isten hírvivője, ő jelent meg Máriának, hogy közölje vele a szeplőtelen fogantatást, Jézus születését. Rafael az isteni gyógyító, aki mindig készen áll arra, hogy az Úr színe elé lépjen.

– A népi kalendárium Szent Mihályra írta elő a nyájak visszaterelését, a pásztorok, a számadó juhászok ekkor “adtak számot” munkájukról, azaz számoltak el a gazdáknak a gondjaikra bízott jószágokkal.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 2125 éve, Kr.e. 106. szeptember 29-én született GNAEUS POMPEIUS MAGNUS római államférfi. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 10 éve hunyt el TONY CURTIS magyar származású amerikai színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 40 éve hunyt el MÁRTON ÁRON romániai magyar pap, Erdély római katolikus püspöke. 1939-ben szentelték püspökké, s magas egyházi méltóságában is folytatta egész életében lelkesen végzett munkáját, az elesettek segítését. Kiállt az erdélyi magyarság ügye mellett is, ezért azután 1949-ben elhurcolták, és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. 1955-ben ugyan kiszabadult, de további egy évtizeden át háziőrizetben tartották. Mártírsorsa és megalkuvást nem ismerő embersége a magyar kisebbség legfőbb lelki támaszává tette.

– 90 éve hunyt el ILJA REPIN orosz festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves D. NAGY LAJOS rockzenész, énekes, zeneszerző és szövegíró. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 85 éves JERRY LEE LEWIS amerikai énekes, a Great Balls Of Fire című világsikerű dal előadója, a rock and roll és a country veteránja. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 70 éves STERBINSZKY AMÁLIA kézilabdázónő. A Debreceni Dózsa, az FTC és a Vasas kiválósága volt, s eredményei igencsak kiemelkedőek. Egyebek mellett 11-szeres magyar bajnok és kilencszeres kupagyőztes, de nyert BEK- et is. Emellett 250-szeres válogatott, olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes. 1982-ben a dán bajnokságba szerződött, és visszavonulása után is ott ragadt, azóta a skandináv országban él.

– 50 éves EMILY LLOYD amerikai színésznő, a Boogie Boy, a Ha eljön a szombat, a Bárcsak itt lennél és a Folyó szeli ketté című film szereplője.

– 50 éves NATASHA GREGSON WAGNER amerikai színésznő, az Osztály, vigyázz, a Lost Highway – Útvesztőben, a Rémségek könyve és a Pop, csajok, satöbbi című film szereplője. Ma ünnepel még:

– ERIKA ELENIAK (1969) amerikai színésznő, a Baywatch című filmsorozat egykori közreműködője, A massza, a Beverly Hill dili, az Utolsó utazás, az Úszó erőd, Az ellenfél a Földindulás és a Mentőosztag című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.