100 éve született BULAT OKUDZSAVA

2024. május 9-én 100 éve született BULAT OKUDZSAVA grúz író és költő

Igazából grúz, abház és örmény vér folyt az ereiben, de ő nem tartotta magát kaukázusinak, “az orosz kultúrán nőttem fel, orosz író vagyok” – vallotta. A hatvanas évek elején tűnt fel az irodalomban, amolyan modern bárdként saját maga énekelte verseit, amelyekkel óriási népszerűséget szerzett, nevét a legendás Vlagyimir Viszockijjal emlegették együtt, s dalait még ma is milliók éneklik.

Külföldön persze inkább történelmi regényeit ismerik, nálunk is megjelent közülük a Szegény Avroszimov és a Dilettánsok utazása, de siker aratott magyarul önéletírása, A boldog írnok gyermekei is. Ebből a művéből derül ki az is, hogy mennyire hiú gyerek volt, s mikor születésnapja lett később a Győzelem Napja, beigazolódni látta a sors rendelését. Tehetségéhez nem is fért kétség, sokoldalú alkotó volt, még filmforgatókönyveket is, a magyar mozikba is eljutott filmje a Belorusz pályaudvar és a Felragyog szép, tiszta fényű csillag. Párizs közelében hunyt el. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken szereplő könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?