150 éve született HOWARD CARTER

2024. május 9-én 150 éve született HOWARD CARTER brit régész

Alighanem ő minden idők legismertebb régésze, mindenki tudja ugyanis, hogy ő volt Tutanhamon páratlanul gazdag sírjának a feltárója.

Az egyiptomi fáraó sírkamrájának szenzációs feltárása egy gazdag angol arisztokrata, Lord Carnarvon egyiptomi látogatásával kezdődött, a szenvedélyes utazó ugyanis beleszeretve az antik világba engedélyt kért a hatóságoktól, s az ásatások vezetésével az éppen ott dolgozó Howard Cartert bízta meg. A pályafutását egyszerű rajzolóként kezdett régész óriási lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, s mivel anyagiakban nem szűkölködött, gyorsan haladt előre. Tutanhamon sírjának feltárása persze a szerencsének köszönhető, hiszen már éppen lejárt volna a kutatási engedély, amikor VI. Ramszesz sírja alatt Carter észrevett egy lépcsőfokot. Ez 1922. november 4-én történt, s húsz nap múlva feltárult a sírkamra. Amelyből aztán a régészet történetének legcsodálatosabb lelete került elő, a kincs gazdagságának érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy a teljesen jelentéktelen, fiatal fáraónak csak a szarkofágja több mint ezer kiló színaranyból készült.

Tutanhamon szelleme persze tudta, hogy nyugalmának megzavarásában igazából Carnarvon a ludas, így a fáraó átka is őt érte utol elsőnek; egy moszkító alakjában megcsípte, s a lord fél év múlva már halott volt. A korabeli híradások szerint rajta kívül még 26-an haltak meg a sír feltárása után röviddel, amiről mára bebizonyosodott, hogy nem igaz, de akkoriban hamar elterjedt, hogy a fáraó megbolygatott szelleme szép lassan végez mindenkivel, aki bűnös nyugalmának megzavarásában.

A fáraó átkának hiedelmét erősítette a Tutanhamon sírkamrája felett olvasható felirat is, miszerint “Gyors szárnyakon jár a halál arra, aki a fáraók sírjához merészel nyúlni.” Howard Carter megúszta! A fáraó átka ugyan megkímélte a főbűnöst, de azért Carter is kapott egy titokzatos figyelmeztetést; a sír felnyitásának napján kedvenc kanáriját felfalta egy kígyó. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Howard Carter Tut-Ankh-Amen koporsója és múmiája című könyvét kínálja 30% kedvezménnyel.

A képeken látható könyveket megrendelés esetén megpróbáljuk beszerezni. Árajánlatunkat az alábbi címen kérhetik: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?