45 éves MARION COTILLARD

Szeptember 30-án 45 éves MARION COTILLARD francia színésznő

Hazájában már korábban is jól ismerték, 1998-ban a Taxi című filmben tűnt fel, és hamar olyan népszerűséget szerzett, hogy szerepeltetni kellett a film további két folytatásában is. És persze egy sor más filmben is, például a Mária Magdolna vagy a Fair Play című moziban, illetve Ridley Scott nálunk Bor, mámor, Provence címmel bemutatott filmjében, amelyben Russell Crowe partnere volt. Ennek ellenére még nem nagyon tartották számon a világ más részein, az sem keltett nagy feltűnést, hogy ő lett a Piaf című film címszereplője, ám a film elkészülte után a helyzet alapvetően megváltozott.

A Piaf ugyanis nagyon jól sikerült, Marion pedig olyan átütő erővel formálta meg a tragikus sorsú sanzonénekesnő alakját, hogy – kis túlzással – ahová benevezték a filmet, ott ő kapta a legjobb női alakítás díját. A koronát az Oscar-gálán tették fel a fejére, ahol szintén ő lett a legjobb színésznő, s ezzel beírta a nevét a filmtörténetbe is. Az Oscar-díj nyolcvanéves történetében ugyanis akkor fordult elő másodjára, hogy nem angol nyelvű film főszereplőjének ítélték oda a kategória kitüntetését. Egyáltalán nem érdemtelenül, mégis nagy meglepetésre, az amerikaiak ugyanis kissé hadilábon állnak Marionnal. A színésznő ugyanis a nyilvánosság előtt kérdőjelezte meg a 2001. szeptember 11-i new york-i terrortámadás hivatalos amerikai vizsgálati eredményeit, azt pedig végképp nem hiszi, hogy az amerikai űrhajósok valaha jártak a Holdon. Ezek után kapta meg tőlük az Oscar-t, tehát nagyon meg kellett, hogy érdemelje.

Azóta már többször is bebizonyította, hogy méltó a legnagyobb elismerésre is, öt éve Lady Macbeth szerepében remekelt Justin Kurzel Macbeth-filmjében. Népszerűségét pedig az egekig emelte, hogy bekerült az Assassin’s Creed-be, Sofia Rikkint alakítja benne. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.