75 éves MOLNÁR PIROSKA

Október 1-jén 75 éves MOLNÁR PIROSKA színésznő

Pályafutása a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz kötődik, noha a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályafutását, és később is többször elhagyta néhány évre a somogyi főváros társulatát, szíve mindig visszahúzta szeretett színházához.

Pedig ózdi születésű, és Budapesten élt már akkor is, amikor művészi munkája szinte kizárólag Kaposvárhoz kötötte. Ott érett igazi művésszé, s ott aratta első hangos sikereit is. Amelyből jónéhány jutott osztályrészéül, máig emlékezetes alakítást nyújtott például az Oresztész Elektrájaként vagy a Koldusopera Pollyjaként, illetve még zöldfülű kezdődként Szegeden a Naplemente előtt című darabban, amikor a tekintélyes színészóriás, Ajtay Andor partnere lehetett. Egyébként is nagyszerű színészek mellett adatott meg játszania, most a legendás kaposvári társulat tagjairól ne is essék szó, csak a budapesti Nemzeti Színházban olyan kiválóságokkal állt egy színpadon, mint Gobbi Hilda, Kálmán György, Öze Lajos, Sulyok Mária és Dajka Margit. És idővel tehetsége révén ő is a legnagyobbak mellé küzdötte fel magát, melynek elismeréseként ötvenedik születésnapjára megkapta megérdemelt Kossuth-díját, lassan egy évtizede pedig a Nemzet Színésze.

Filmjei is népszerűek, a régebbiek közül főként a Szevasz, Vera!, a Hangyaboly és az Idő van érdemel kiemelést, az újabbak közül pedig a nagy közönségsikert aratott Csinibaba, a Hippolyt, a Meseautó és A nagy füzet. Mostanában pedig a Munkaügyek című tévésorozat egyik főszereplőjeként láthatjuk a képernyőn. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.