Mai évfordulóink – 2020. szeptember 30.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2020. szeptember 30., szerda

a Nap kél 6.42, nyugszik 18.25 – a Hold kél 18.23, nyugszik 4.48 órakor

mottó: “Ajándék lónak ne nézd a fogát.” Szent Jeromos

– Jeromos napja. Görög eredetű név, az ókorban Hieronümosz formában volt használatos, majd a latin is átvette, s mivel azt jelenti: szent nevű, a kereszténység terjesztette el szerte Európában. Ma Honoriusz, Örs, Viktor és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Világosító Szent Gergely és Szent Jeromos emléknapja. Gergely az örmények legtiszteltebb szentje, ő térítette meg ugyanis az örmény népet, ezért kapta melléknevét is: ő világosította meg az embereket. 330 körül hunyt el, és később róla nevezték el a gregoriánus egyházat. Jeromos a IV-V. században élt egyházatya volt, óriási, évtizedeken át tartó munkával ő fordította latinra a Bibliát, ez lett az alapja a később elfogadott hivatalos szent szövegnek, a Vulgatának. Nem érdemtelenül ő tehát a fordítók, a teológusok és a könyvtárosok védőszentje.

Ma: – Ma van Botswana nemzeti ünnepe.
– Ma, Benedek Elek születésnapján van a Magyar Népmese Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 65 éve hunyt el JAMES DEAN amerikai filmszínész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves MARION COTILLARD francia színésznő, a Piaf című film címszerepéért a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díj kitüntetettje. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 40 éves MARTINA HINGIS svájci teniszezőnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 85 éves SZABADOS TAMÁS operatőr, az Egy hónap falun, a Legyél te is Bonca! és a Három szabólegények, valamint a Másfél millió lépés Magyarországon című útifilmsorozat fényképésze.

– 70 éves VICTORIA TENNANT angol színésznő, az L.A. Story – Az őrült város, a Mindenem a tied, a Forrongó világ, a Best Seller: Egy bérgyilkos vallomása és a Szerelem, szex, féltékenység című film főszereplője. Ma ünnepel még:

– MONICA BELLUCCI olasz modell, színésznő, a Maléna, az Asterix és Obelix: A Kleopátra-küldetés, A Passió, a Grimm és a Golyózápor, valamint a Mátrix-filmek szereplője.

– ANTHONY DELON (1964) francia színész, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, a Tűzsivatag, A furcsa nő és A francia kalóz szeretője című film szereplője, a színészlegenda, Alain Delon fia.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.