60 éve hunyt el CLARK GABLE

November 16-án 60 éve hunyt el CLARK GABLE amerikai színész

A filmvászon rettenthetetlen, nemes lelkű gazembere volt, akit életében “Hollywood királyá”-nak neveztek, halála óta pedig legendák szövődnek köré. Élete is romantikus sikertörténet, hiszen fiatalon csavargó volt, majd favágóként, nyakkendő-ügynökként és rakodómunkásként kereste kenyerét. Később kisebb színházakban játszogatott, első filmszerepét pedig annak köszönhette, hogy az nem kellett senki másnak.

Első sikerét az Ez történt egy éjszaka című filmjével aratta, amelyért megkapta a legjobb színészi alakításért járó Oscar-díjat, pedig Frank Capra szerint nem is játszott a filmben, csak “egyszerűen úgy csinált, ahogy Clark Gable csinálna, és mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy felvevőgépeinkkel meglephettük eközben”. Felfedezése után ő lett Hollywood elsőszámú hősszerelmese, rengeteg filmet forgatott, és óriási sikereket aratott. Az Elfújta a szél Rhett Butler szerepét mintha csak rászabták volna, pedig eredetileg nem is neki, hanem Gary Coopernek szánták.

Népszerűsége – főként a nők körében – az egeket ostromolta, Mario Soldati egyenesen így írt róla: “Ki a legszebb férfi a világon? Clark Gable. Ki az, akitől az erős nők elgyöngülnek? Clark Gable. Ki az, akitől a gyönge nők, erőre kapnak? Clark Gable.” Pedig az életben, smink nélkül közel sem volt olyan szépfiú, elálló lapátfüleit például a sminkmesterek kis gyurmával ragasztották a fejéhez, ám gyakran elengedett a ragacs, így sokszor kellett megismételni a szívfacsaró szerelmes jeleneteket. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.