40 éves BAUMGARTNER ZSOLT

Január 1-jén 40 éves BAUMGARTNER ZSOLT autóversenyző

Szegény édesanyja nagy riadalmára motorozással kezdte a száguldozást, majd – mint megannyi világsztár Forma 1-es pilóta – gokart-versenyzőként alapozta meg karrierjét. Tehetségét mutatja, hogy már első versenyévadjában felállhatott a dobogóra, s csakhamar külföldön is felfigyeltek rá.

Előbb a Forma Renault Junior osztály következett, majd egy francia pilótaiskolában csiszolhatta tudását, s a Forma 3-as bajnokságon átrobogva a Formula 3000-esek között már annyira remekelt, hogy felfigyeltek rá a Forma 1-es istállók vezetői is. A Jordan-Ford le is szerződtette tesztpilótának, s élete nagy lehetősége a 2003-as mogyoródi futamon jött el, amikor a sérült Ralph Firman helyett ő ülhetett be a csapat autójába. Igaz, géphiba miatt nem ért célba, de nagyszerűen versenyzett, nálunk pedig sporttörténelmet írt; ő az első magyar, aki Forma 1-es versenyen indulhatott. Az angol makacs sérülése miatt Monzában már “kezdőember” volt, és a 18. helyről indulva célba is ért, 11. lett. 2004-ben aztán világbajnoki szereplő lett, a Minardi színeiben versenyzett, s ő szerezte az olasz istálló egyetlen pontját abban az évben. Egyébként már versenyzésével is sporttörténelmet írt, mert ő volt az első olyan kelet-európai pilóta, aki egész éves szerződéssel indult a Forma 1-ben. S az egyetlen magyar, aki pontot szerzett a Forma 1-ben.

Mindezek ellenére a Minardi nem foglalkoztatta tovább, más istállóval pedig nem tudott megegyezni, úgyhogy elhagyta a világbajnoki mezőnyt, tesztpilóta lett, majd az üzleti életbe vonult vissza. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.