75 éves ROBERTO RIVELLINO

Január 1-jén 75 éves ROBERTO RIVELLINO brazil labdarúgó

Kezdjük az elején: a nevét sok helyen egy l-lel írják, pedig ő maga mondta, hogy kettővel kell, mert az édesapja olasz származású volt. Ő maga kivételes tehetségnek számított, már gyermekkorában, az utcán felfigyeltek rá, 16 évesen már a Corinthians nagycsapatában játszott.

Egy évtizedig focizott a Corinthiansban, utána a Fluminense játékosa volt, kiöregedve pedig levezetésként pár évig egy szaúdi klubban rúgta a labdát. Ennyi. Nem volt tehát nagy vándor, amelyik klubhoz leszerződött, ott lehetett is számítani rá. Mint ahogy idővel az ellenfelek is számítottak legendás szabadrúgásaira, de többnyire hiába. Jairzinhóval azt találták ki, hogy szabadrúgáskor társa beáll a sorfalba, s amikor Rivellino rábombázza a kapura a labdát, Jairzinho hasra veti magát. Az így keletkezett résen pedig sokszor védhetetlenül vágódott a labda a kapuba. Így történt ez például az 1974-es vébén az NDK elleni meccsen is, akkor is hiába számítottak a cselre szegény németek, nem volt menekvés. Ha már a cselnél tartunk, e téren is volt egy máig híres találmánya, az angol szaknyelven “flip flap”-nak nevezett csel. Természetesen szerepelt a válogatottban is – összesen 92-szer -, tagja volt a sokak szerint minden idők legjobb brazil csapatának, amelyben Pelé, Jairzinho, Carlos Alberto, Clodoaldo, Tostao kergette a bőrt.

Ő maga három világbajnokságon járt, s tagja volt az 1970-ben aranyérmet szerzett gárdának. Úgyhogy van mit tanulnia tőle az utókornak, s erre hazájában a legcsóróbb kissrácoknak is lehetősége van. Ünnepeltünk ugyanis futball akadémiákat működtet, amelyekben szegény, de tehetséges gyerekek tanulhatják a focit. Az egyik legjobbtól.(Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.