Mai évfordulóink – 2021. január 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 1., péntek

a Nap kél 7.32, nyugszik 16.04 – a Hold kél 18.23, nyugszik 9.27 órakor

mottó: “Alapjában minden nap búcsút veszünk valamitől anélkül, hogy tudnánk.” Lion Feuchtwanger

– Fruzsina napja. A név a görög nyelvből származik, amely aztán Eufrozina formában terjedt el, sok nyelvben sokáig így is használták, s nem fordították le. Egyébiránt Fruzsinának hívták II. Géza királyunk feleségét. Ma köszöntsük Álmos és Tóbiás nevű ismerőseinket is!

– Krisztus előtt 153-tól vált ez a nap az év első napjává, de az ókori szokást a kereszténység nem vette át, és sokáig az év kezdetét december 25-től számították. A január 1-jei évkezdet csak a Gergely-féle naptárreform után kezdett elterjedni, s csak 1691-ben vált általánossá, amikor XI. Ince pápa kötelezővé tette.

– A népszokás rengeteg hiedelmet illesztett az évkezdő naphoz, szinte mindegyiknek a célja az volt, hogy megjósolják az év történéseit;

Ma: – Ma van Haiti, Kuba és Szudán nemzeti ünnepe.
– Ma van a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság nemzeti ünnepe, az önálló Csehország és Szlovákia 1993. január 1-jei megalakulásának emlékére.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 255 éve hunyt el III. JAKAB EDUÁRD angol herceg. Apjának, II. Jakabnak halálakor, 1701-ben Franciaország, Spanyolország, a pápa, a modenai herceg és a pármai király őt – a katolikus trónigénylőt – ismerte el Nagy-Britannia és îrország királyának, VIII. Jakab néven pedig Skócia uralkodójává nyilvánították. A brit parlament azonban kizárta a trónöröklésből. Ezután többször próbálta megszerezni a trónt, de hiába; hadjáratait az angol és a skót hadak sorra leverték. Mikor francia segítséggel utoljára indított harcot az angolok ellen, seregét fia, Károly Eduárd vezette. A csapatokat azonban Culloden mellett, 1746-ban legyőzték. Ez volt az utolsó kísérlet a Stuart restaurációra. Mivel több mint fél évszázadon át fenntartotta trónigényét, egész Európa csak “Vén trónkövetelő”-nek nevezte.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 40 éves BAUMGARTNER ZSOLT autóversenyző. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves MICHAEL IMPERIOLI amerikai színész, az Édes kis semmiség, a Kiiktatva és az Apa lettem, kisapám! című film szereplője, a Maffiózók című filmsorozatban Christopher Moltisanti alakítója.

– 75 éves ROBERTO RIVELLINO brazil labdarúgó, az 1970-ben világbajnoki aranyérmet nyert válogatott sztárja. (Bővebben lásd külön posztban!)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.